2024. május 16. - Mózes, Botond

Majom a legsikeresebb tőzsdecápa

Egy majom bizonyult a tavaly legsikeresebb tőzsdecápának Oroszországban méghozzá toronymagasan.
2010. január 13. szerda 22:00 - HírExtra
A Finansz című orosz gazdasági folyóirat 2009 elején kísérletbe kezdett: befektetési portfóliót alakított ki egy állatszínházi kedvenccel, Lukerija csimpánzzal. Az állat elé kilenc pénzügyi szakértő és a majom idomára jelenlétében kiraktak 30 kockát, rajtuk különböző, a moszkvai tőzsdén jegyzett végek nevével. Lusa a bizottság számára ismeretlen megfontolások alapján nagyon határozottan kiemelt a sorból 8 kockát. Az emberek azután az ezeken szereplő 8 cég részvényeire osztották el a kísérletre szánt virtuális egymillió rubelt abból kiindulva, hogy a majom tőkéjét egyenlő arányban osztaná meg köztük.

A Finansz munkatársai ettől kezdve folyamatosan figyelték Lusa - ez a csimpánz beceneve - portfóliójának alakulását, és csodálkozva látták, hogy befektetéseinek rendszeresen gyorsabban nőtt az értéke, mint a tőzsdeindex, továbbá mint számos jónevű befektető cég portfóliójának értéke.

A folyóirat munkatársai azzal vigasztalták magukat, hogy ez véletlen, majd hosszabb távon derül ki az igazság. Kiderült: egy év alatt a moszkvai tőzsde indexe 107 százalékra nőtt, a legjobb befektetési alapok 109 százalékot értek el, Lusa viszont 194 százalékos eredményt ért el, vagyis közel megduplázta tőkéjét.

A szakértők szerint Lusa első sorban az állami Szerbank papírjaival kaszált nagyot, amelyek értéke messze átlagon felül emelkedett, míg a majomhölgy által kiválasztott többi cég is jól, de a lassan fellendülő piacon nem átlagon felül teljesített.

Lusa keresetéről a Finansz munkatársa a Komszomolszkaja Pravda című lapban számolt be szerdán. Hozzátette: Amerikában is volt már hasonló kísérlet, és az amerikai majom is maga mögé utasította emberi vetélytársai 70 százalékát.

Nem kizárt, hogy hosszabb távon halványulnak majd Lusa sikerei, a Finansz majd erről is beszámol, mert továbbra is nyomon követi Lusa virtuális portfóliójának alakulását - írta a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását