2024. május 17. - Paszkál

Naponta akár 25 millióba is kerülhet a sztrájk

Naponta akár 25 millió forintba is kerülhet a BKV-nál kedden megkezdett, határozatlan idejű sztrájk, amelyet a szakszervezetek a sztrájkalapból finanszíroznak - tudta meg az MTI neve elhallgatását kérő szakszervezeti illetékestől.
2010. január 13. szerda 22:15 - HírExtra
A sztrájkalapból fizetik a dolgozók napi sztrájksegélyét, amelynek mértéke nem éri el a normál kereset összegét. Általában fejenként minimum 5 ezer forint segélyt fizetnek a dolgozóknak 8 óra után, az összeg viszont nem differenciált, tehát a magasabb keresetű dolgozók is ugyanannyi segélyt kapnak, mint azok, akiknek kevesebb a fizetésük - mondta az érdekvédő.

A mostani, határozatlan idejű sztrájkban 14 szakszervezet vesz részt, ezekben az érdekképviseletekben mintegy 5700 dolgozó képviselteti magát. A forrás szerint a sztrájknál előfordul, hogy bizonyos háttérmunkát végző munkásokat (szerelőket, karbantartókat) nem minden esetben jelentik be, így tudnak a költségekkel spórolni. Ha a mostani sztrájknál ötezren nem veszik fel a munkát, akkor az naponta 25 millió forintos sztrájkköltséget jelent, amit a szakszervezeteknek kell biztosítaniuk.

A sztrájkalapba minden szakszervezetnél egyéni szabályok alapján fizetnek be és ezt minden szervezet bizalmasan kezeli. Egyes érdekképviseleteknél magasabb, másoknál alacsonyabb a tagdíj, amelynek egy részét a sztrájkalapba utalják. Az egyéni szabályok és tagdíjak miatt lesz olyan érdekképviselet, amelynek hamarabb elfogy a pénze. A szakszervezetek azonban kisegíthetik egymást.

Az MTI információi szerint nem zárható ki, hogy különböző cégeken, alapítványokon keresztül támogatások érkeznek az érdekképviseletekhez.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője kedden sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy hány napra elegendő pénzük van a sztrájkalapban, azt válaszolta: több napra elegendő a fedezetük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását