2024. május 5. - Györgyi

Leállítják a kocsit a háziorvosok

Egyelőre egyéni tiltakozó akciókkal reagálnak a háziorvosok arra, hogy a kormány csökkentette a praxisok finanszírozását, eddig tucatnyi körzetben állította le az orvos az autóját, kapcsolta ki a mobiltelefonját, válaszul a kabinet lépésére - írta a Népszabadság péntek számában.
2010. január 8. péntek 09:13 - HírExtra
Egy háziorvos a lapnak elmondta: ő már jelezte az ÁNTSZ-nek és az Országos Mentőszolgálatnak is, hogy a sürgős eseteket - ha nem a rendelőjében éri a hívás - nem tudja ellátni, gyalog nem tud gyorsan a helyszínre érni, ezért minden ilyen esetben a mentőkre hárul az ellátás. Hozzátette, hogy a gépkocsi nem tartozik a feltétlenül biztosítandó orvosi eszközök körébe, s miután a közfinanszírozás már évek óta nem pótolja még az infláció okozta veszteségeket sem, nem marad más választása, mint hogy takarékosabban üzemeltesse a körzetet.

A Népszabadság megjegyzi, hogy ha az orvosok leállítják az autóikat, az csak számukra jelent megtakarítást, egyetlen mentőkivonulás ugyanis 7700 forintba kerül a felhasznált gyógyszerek és egyéb eszközök nélkül.

Januárban az első utalással a háziorvosi vállalkozások számlájára a szokásosnál tíz-huszonötezer forinttal érkezett kevesebb, a tárca szerint a munkáltatói terhek csökkenésével arányosan mérsékelték az egy beteg után járó 163-165 forintos átalánydíjat. Ezzel 1,7 milliárd forinttal csökkent az orvosokhoz eljuttatott összeg, de ezt - differenciáltan - az év második felében visszakapják a minőségi munkát végző körzetek.

A döntést a Magyar Orvosi Kamara, és a háziorvosok másik érdekvédelmi szövetsége, a Kasszaorvosi Szervezet is kifogásolja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását