2024. április 25. - Márk

Naponta három gyermek hal meg

Egy afgán emberjogi szervezet adatai szerint tavaly naponta átlagosan három gyermek vesztette életét Afganisztánban a háborúhoz köthető erőszak következtében.
2010. január 6. szerda 21:38 - HírExtra
A szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében az Afghanistan Rights Monitor (ARM) nevű emberijog-védő szervezet rámutatott, hogy a háború első számú áldozataiként a gyermekek súlyos árat fizettek. Tavaly több mint 1050 gyermeket öltek meg pokolgépek, gyalogsági aknák vagy más robbanószerek, illetve haltak meg a NATO és az amerikai hadsereg légicsapásaiban.

Az áldozatok kétharmada a lázadó csoportok erőszakos akciói következtében vesztették életüket - emelte ki az ARM, amely nem részletezte a tanulmányban, hogy miként jutott ilyen eredményekre. Azt sem közölte, hogy összességében hány ember életét követelte a konfliktus Afganisztánban tavaly.

"A gyermekeket is sújtó erőszak jelentős növekedésének következményeként a 2009-es volt a leggyilkosabb esztendő számukra azóta, hogy 2001 végén megbukott a tálib rendszer" - mondta Adzsmal Szamadi, az ARM igazgatója a jelentést ismertetve.

Hiába növelték folyamatosan az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok létszámát, a tálibok lázadása három éve egyre erősödik. Jelenleg 113 ezer külföldi katona, köztük mintegy 71 ezer amerikai teljesít szolgálatot a közép-ázsiai országban, s hamarosan 37 ezer fővel erősödik e haderő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását