2024. április 27. - Zita

Alkohol-extrém: a tubusos vodka!

A kannás bor után hazánkban is megjelent az, ami egyértelműen az igénytelen alkoholisták számának növekedését jelzi: a tubusos vodka. És hogy kellőképpen trendi legyen, van energiaitalos változat is.
2010. január 5. kedd 07:39 - Pásztor Balázs
Szilveszteri agyérgörcs

Egy szilveszteri házibuli azért jó, mert mindig több pia van, mint amennyit a társaság képes lenne bevedelni. Sőt, a választék is roppant széles: mivel minden bulizó más italokat dob be a közösbe, ezért szinte minden megtalálható lesz a nagy piás asztalon, ami szem-szájnak ingere - még igazi extremitások is. Most nem olyanokra gondolok, mint az eredeti orosz, minőségi vodka, a cseh abszint, vagy egy 12 éves tokaji, hanem a tubusos vodkára. Mert olyan is van.



Igazából az italra úgy figyeltem fel, hogy az egyik társaság elkezdett igen hangosan nevetgélni, ami percek után sem szűnt meg. Miután páran odagyűltek, és fejüket fogva távoztak, jómagam is megszemléltem a vidámság okát. Persze a tubust megpillantva azonnal az arcomra fagyott a mosoly. Ráadásul a téma továbbra sem ült el, ugyanis hiába nem aratott enyhén szólva sem nagy sikert az íze, a buli közepére majd mindenki kijelentette, hogy neki kell otthonra egy ilyen, csak a poén kedvéért. És ha minden bulizó fiatal vesz egyet, az csak Magyarországon több mint egymillió eladott darabot jelent...

Csoda Németországból


Mint kiderült, a tubusos vodka és a GO márkanév egy roppant szimpatikus nevű, Wenger Senf Erzeugungs- und Handels GmbH elnevezésű cég égisze alatt működik, akik már 1886 óta gyártanak - főleg tubusos - majonézt, ketchupöt, mustárt és nem tubusos kávét. Aztán 2006-ban kipattant a fejükből, hogy „megalkotják azt az italt, amit még nem látott a világ”, a tubusos vodkát, amelynek - az ötlet bizarrsága ellenére - hatalmas sikere lett. Ezt támasztja alá, hogy immáron több mint 15 országba exportálják a terméket, többek közt Kínába, Izraelbe, és természetesen Amerikába (hazánkba csak nemrég jutott el).



Ezt szemlélve jogosan vetődik fel az emberben a kérdés, hogy miért inna valaki vodkát tubusból? A cég erre is készséggel válaszol: érvként hozzák fel, hogy egy pohárral ellentétben bármikor visszazárható, és hogy egy üveggel ellentétben simán elfér a zsebedben, kistáskádban, vagy akárhol. Azt is megemlítik, hogy ebbe biztosan nem csempésznek bele semmilyen anyagot, de a legutolsó érv a legütősebb, amely a bulin is bizonyította magát: ha ilyet iszol, akkor mindenki rád figyel majd. És mivel az emberek kíváncsiak, sok emberrel nyílik módod ismerkedni...

A termékek 190 milliliteres, átlagos tubusban vannak, kellő dizájnnal megfűszerezve - igaz vannak 50 millis mini-szíverősítők is.Alkoholtartalmuk 4 és 11.5 százalék közt mozog, aminek az az oka, hogy nem teljesen vodkáról, hanem vodkával kevert energiaitalról, limonádéról vagy gyümölcsléről van szó - ki, mit szeret. Az energiaitalos verzió ugyanannyi taurint és koffeint tartalmaz, mint a többi, és hasonlóan szörnyű tutti-frutti íze van, vodkás mellékízzel - a gyümölcsös verziók koncepciója pedig az átlagos cukor-szirup projektre hasonlít. Az áruk helyenként változó, egy átlagos boltban 2-300 forint között mozog. Igaz egyesíti a két „hatást”, így nem kell venni külön alkoholt és energiaitalt, ha valaki így kíván felönteni a garatra



Rémes jövőkép

Ha már műanyag flakonból szlopáljuk a bort, és tubusból az energiaitallal kevert vodkát, akkor elkezdhetünk megijedni, hogy mi lesz a következő? Zacskós whisky? Természetesen mindenre van egy könnyen érthető, logikus - és általában hibás - magyarázat, de ez az irány sajnos az igénytelenség útján vezet, és az alkohol kultúrájához már így is túl sok igénytelenség kapcsolódik ahhoz, hogy egy újabbal gyarapítsuk azt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását