2024. május 13. - Szervác, Imola

ScienNet-ügy - Nem történt bűncselekmény?

A novemberben "tönkretett" ScienNet törzsvásárlói rendszer ügyében a törzsvásárlói közösség és a vámosok által adócsalás miatt indított eljárás gyanúsítottjának védői szerint nem történt bűncselekmény. A jogi képviselők hétfői, budapesti sajtótájékoztatójukon reményüket fejezték ki, hogy az ügy rövid időn belül tisztázódik és a hálózat újra működhet.
2010. január 4. hétfő 20:15 - HírExtra
A Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC magyarországi meghatalmazottjának egyik védője, Gyalog Balázs közlése szerint az ügyben nem keletkezett adóhiány, a vámhatóság gyanúja szakmai tévedésen és "két nap alatt összetákolt" szakértői véleményen alapul.

Hangsúlyozta: a vámhatóság adócsalás miatt folytat eljárást, mert álláspontja szerint a külföldi társaság 2008-ban nem tett eleget adófizetési kötelezettségének, nem pedig megtévesztés vagy piramisjáték gyanúja miatt. Hozzátette: két nap nem elég a rendszer felismerésére, ezt a gyanú alapját képező szakértő is rögzíti szakvéleményében, amelyben azt írta: csak felületesen tudta tanulmányozni a hálózatot.

Gyalog Balázs közlése szerint a gyanú három adónemre: az áfára, a társasági adóra és a személyi jövedelemadóra terjed ki. Az áfával kapcsolatban kifejtette: a szakértői vélemény is megállapítja, hogy a társaság fő tevékenysége utalványértékesítésre terjed ki, amely - hasonlóan például az étkezési jegyekhez - 2008-ban áfamentes körbe tartozott. Hozzáfűzte: az egymilliárdos állítólagos adótartozásból így 400 millióról eleve nem lehet beszélni.

A társasági adóval kapcsolatban azt mondta: a cég az adott évben nem volt nyereséges, az akkor még kezdeti szakaszban levő társaságnak tetemes kiadásai adódtak, s nyereség hiányában társasági adót sem kellett fizetnie.

A személyi jövedelemadóval összefüggésben azt mondta: mivel washingtoni cégről van szó, nem tekinti magát Magyarországon adóalanynak. Hozzátette: a cég nem vonta le ezt az adónemet a törzsvásárlói jutalékból, de a törzsvásárlóknak már a belépéskor jelezték, hogy adófizetési kötelezettségüknek a jutalék kifizetése után eleget kell tenniük. Hangsúlyozta: a vámhatóságnak adóbevallásokkal igazolták, hogy ennek a törzsvásárlók eleget is tettek.

A VPOP november 20-án rendelt el nyomozást különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC Magyarországon kifejtett tevékenysége miatt. A vámhatóság korábbi közlése szerint a bonyolult, sokak számára nehezen átlátható speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó vállalkozás tevékenységét kizárólag Magyarországon fejtette ki, egy erre a célra Magyarországon bejegyzett, azonos tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozást felhasználva. Az LLC adófizetési kötelezettségének a bejegyzés szerinti országban sem tett eleget, adószámmal nem rendelkezik.

Gyalog Balázs az MTI kérdésére megerősítette, hogy a washingtoni székhelyű cég tevékenységét egyelőre kizárólag Magyarországon fejtette ki, de állítása szerint ha nem indul büntetőeljárás, tovább terjeszkedett volna a vállalkozás Romániába, illetve Európa más országaiba. A vámosokkal szemben az ügyvéd azt mondta: a washingtoni cég az ottani szabályoknak megfelelő három adónem közül a rá vonatkozót kifizette.
Kifejtette: ügyfele - aki a washingtoni cég meghatalmazottja, a rendszer 2-es számú törzsvásárlója és aki a rendszer felépítésében kezdettől fogva részt vett - adótanácsadókkal egyeztetett a rendszer beindítása előtt.

Futó Barnabás, a gyanúsított másik ügyvédje arról beszélt, hogy adócsalást csak szándékosan lehet elkövetni, az ügyvezető azonban úgy tekintette, hogy nem magyarországi adóalany és nincs adófizetési kötelezettsége, tehát szándékosságról nem lehet szó.

Szerinte azzal bénult meg a törzsvásárlói rendszer, hogy lefoglalták a számítástechnikai berendezéseket. Kérdésre válaszolva, hogy amennyiben nem férnek hozzá az adatokhoz, a törzsvásárlók mi alapján fogják tudni adóbevallásaikat elkészíteni, azt mondta: ha ilyen helyzet áll fenn, akkor ezt jelezni kell az adóhatóságnak. Gyalog Balázs hozzátette: a cél az, hogy együttműködjenek a nyomozóhatósággal annak érdekében, hogy az adatbázisok minél előbb hozzáférhetővé váljanak, kiküszöbölve ezt a problémát. Reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül a szervereket kiadja a nyomozóhatóság és a rendszer ismét működhet.

Magyar György, a törzsvásárlók jogi képviselője azt hangsúlyozta: a törzsvásárlók tevékenysége jogszerű, magatartásuk mögött nincs bűncselekmény. Hozzátette: a világon mindenhol működnek úgynevezett "multilevel systemek", vagyis a ScienNet-hez hasonló vásárlói hálózatok. A vámhatóság által vizsgált rendszerről röviden elmondta: a törzsvásárlói klub tagjai kedvezményesen vásárolhattak azoktól, akik termékpartnerként léptek be a hálózatba, és akik így növelték forgalmukat.

A törzsvásárlói közösséget működtető online rendszer három évvel ezelőtt indult el Magyarországon, amelyhez azóta 440 ezer vásárló és több mint 11 ezer cég csatlakozott. A sajtótájékoztatón egy törzsvásárló és egy termékpartner is a rendszer előnyeiről beszélt és arról, hogy a novemberi leállással "kár" érte őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását