2024. április 18. - Andrea, Ilma

Hal helyett szója?

Jó hír a világ halállományai számára: genetikailag módosított szójabab helyettesítheti, vagy legalábbis egészítheti ki rövidesen a halfogyasztást.
2010. január 4. hétfő 10:55 - HírExtra
Amerikai konszernek, mint a BASF, a DuPont vagy a Monsanto, már egy ideje termesztenek olyan szóját, amely omega-3 zsírsavakat tartalmaz. E hosszú láncú zsírsavak egészségesnek számítanak, mivel az emberi szervezetben ártalmatlanítják a káros szabad gyököket, és ezzel megelőzik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a szélütést is.

Ezek az olajok halakban találhatók meg, amelyek tengeri algákból jutnak hozzá.
Átlagosan napi 500 milligramm omega-3 zsírsav bevitele lenne kívánatos, ezt heti 200-300 gramm hal fogyasztásával lehet elérni, ám ennek az átlagmagyar csupán egynyolcadát eszi meg. Az algagénnel rendelkező szója segíthetne ebben: már egy evőkanál salátába tett szójaolaj fedezné a napi szükségletet - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) most hivatalosan engedélyezte a géntechnológia segítségével előállított omega-3 szóját, amellyel kapcsolatban aggodalomra nem lát okot. Ez azt jelenti, hogy az amerikai élelmiszeripari vállalatok mostantól tesztelhetik a zsírokat margarinokban, illetve tablettákban.
Az mindenesetre kérdéses, hogy a termékeket Európában is engedélyezik-e majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását