2024. május 10. - Ármin, Pálma

Az MSZP tudomásul veszi az államfő döntését

Tudomásul veszi az MSZP a köztársasági elnök azon döntését, hogy nem írta alá és véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak (Ab) a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényt, de a fenntartja, a törvényjavaslat koherens és kezeli a mai magánnyugdíjrendszer bizonytalanságait, kockázatait.
2010. január 4. hétfő 21:20 - HírExtra
Keller László, az MSZP parlamenti képviselője az MTI-nek hétfőn azt mondta: az államfő egyoldalúan közelíti meg a magánnyugdíjrendszer kérdését.

Ezzel kapcsolatban a szocialista politikus kiemelte, hogy a pénztártagok tulajdonjoga a jelenlegi rendszerben sem érvényesül, a döntéshozatalban nem tudnak valódi tulajdonosként részt venni, nem tudnak valódi tulajdonosi jogosítványokat gyakorolni. Emellett azonban - fűzte hozzá - semmiféle kockázatvállalás nem kapcsolódik a tulajdonosi joggyakorláshoz, a törvény kockázati oldalról nem ír elő kötelezettséget.
Keller László szerint Sólyom László a döntésekor ezt figyelmen kívül hagyta.

Az államfő másik kifogásával kapcsolatban, amely szerint a magánnyugdíjpénztári tagoknak az alkotmány alapján lehetőséget kell kapniuk a kötelező
társadalombiztosításba való visszalépésre, ha úgy érzik, hogy a változások aránytalanul hátrányosan érintik őket, Keller László azt mondta: az állami nyugdíjrendszerbe visszalépés lehetőségét nem a tulajdonosi, hanem az ellátás igénybevételének oldalról kell biztosítani, és erre korábban is lehetőséget adtak más törvények.

Kiemelte: legutóbb is lehetőséget kaptak a visszalépésre azok, akiknek a felhalmozásai nem értek el megfelelő mértéket a belépés és a nyugdíjba menetel közötti időszakban.
Arra a kérdésre, hogy mi tesz az MSZP az Ab döntése után, a szocialista politikus azt válaszolta, ez attól függ, mikor hozza meg a döntését a testület és lesz-e ideje az Országgyűlésnek korrigálni a törvényjavaslatot, ha szükséges.

A járadékszolgáltatás miatt - amely szintén 2013-ban indul - fontos lenne minél előbb elfogadni a törvényt, ehhez is szükséges felkészülési idő - mondta a politikus. Hangsúlyozta: az intézményrendszer megerősítése és a járadékszolgáltatás együtt képezi a törvényjavaslat alapját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn tájékoztatatta az MTI-t arról, hogy Sólyom László megküldte az Alkotmánybíróságnak véleményezésre a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényt, amely részletesen szabályozta a magánnyugdíj-pénztárak átalakítási folyamatát, amelynek végén, 2013 januárjától a pénztártagok már az újtípusú magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságok tagjai lesznek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását