2024. május 3. - Tímea, Irma

Jövedékiadó-emelés miatt drágul a benya

Tíz százalékkal drágul január elsejétől a jövedéki adó hatálya alá eső termékek többsége. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a benzin esetében 10 százalékkal, a gázolajnál 8 százalékkal emelkedik a közteher mértéke.
2009. december 31. csütörtök 11:54 - HírExtra
Az MTI számítása szerint így a benzin mintegy 14 forinttal, a gázolaj pedig 9 forinttal kerül majd többe a jövő év első napjától. A cigaretta 8 százalékkal drágulhat a változások hatására, míg a szivarok esetében nem emelkedik a jövedéki adó. A módosítás nem érinti a szőlőből készült borokat sem, azonban a többi alkoholterméknél, így a sör, a pezsgő valamint a tömény szesz és a gyümölcsbor esetében 10 százalékkal emelkedik a jövedéki adó mértéke.

A tüzelési célú gázolaj 8 százalékkal drágul, a cseppfolyosított gáz (LPG) jövedéki adója ugyanakkor változatlan marad, míg a sűrített földgáz jövedéki adóterhe megszűnik.

Egy liter benzin árában jelenleg 109 forint a jövedéki adótartalom, januártól 120 forint lesz, a gázolajéban most 90,5 forint, ami 97,35 forintra nő. Az áremelkedés hatására a benzin ára történelmi csúcsra, 320 forintra emelkedhet az eddigi, 2008 júniusában mért legmagasabb, 317 forintos ár után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását