2024. április 25. - Márk

A cseheknek jó mert a németek szívnak

Több mint 23 milliárd szál cigarettát adnak el az utóbbi időben évi átlagban Csehországban. A cigaretták mintegy 25-30 százalékát külföldiek, elsősorban németek és az osztrákok vásárolják fel. A nyugati és a déli cseh határvidéken virágzik a cigarettaturi
2008. május 19. hétfő 17:14 - Hírextra
"Külföldi állampolgárok tavaly több mint 5,6-5,7 milliárd szál cigarettát vittek ki az országból Nyugatra. Ugyanakkor a csehek 1,8 milliárd cigarettát hoztak be Lengyelországból, Szlovákiából és Ukrajnából. Mindkét esetben kifizetődő az üzlet, mert az árkülönbözet jelentős" - nyilatkozta újságíróknak hétfőn Prágában Kamil Provazník, az Imperial Tobacco társaság ügyvezető igazgatója.

A cseh statisztikai hivatalban közölt adatok azt jelzik, hogy az utóbbi három év nagyszabású dohányzásellenes kampánya eddig nem sok eredményt hozott. Míg 2006-ban 23,45 milliárd cigarettát adtak el, addig 2007-ben alig másfél százalékkal kevesebbet. Idén tavasszal - immár negyedik nekifutásra - ismét felemásra sikerült a dohányzást a vendéglőkben és a közterületeken korlátozó törvény. Maga Václav Klaus államfő is nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen törvény felesleges, mert korlátozza a személyes szabadságjogokat.

Míg a nyugati állampolgárok többnyire a drágább cigarettákat - menő a Dunhill és a Marlboro - veszik Csehországban, addig a hazaiak az olcsóbb dohány hívei. A dohányipari cégek ezt megpróbálják kihasználni, s több olcsóbb márka - a Philip Morris például a kínai Red Golden Dragon cigarettát dobta piacra - is megjelent a cseh üzletekben.

A nyugati cseh határvidék nagy problémája, hogy főleg a vietnami piacokon gyakori az illegálisan behozott vagy gyártott, hivatalos zárjegy nélkül árusított cigaretta. Bár a fináncok gyakran ellenőrzik a piacokat és sok árut elkoboznak, a rendőrség szerint a probléma továbbra is komoly, mert az olcsó árura mindig akad vevő.

A cigarettacsempészeket az utóbbi időben a német, de különösen az osztrák hatóságok szigorúan büntetik. Ausztriába jelenleg csak 200 darab cigarettát szabad bevinni Csehországból személyenként, s akinél több kartont találnak, az kartononként 50 eurós büntetéssel és a cigaretta elkobzásával számolhat. Márciusban több tucat ilyes esetet jegyeztek fel. A cseh hatóságoknak nem tetszik az osztrák szigor; szerintük az európai uniós szabályok 800 szál cigaretta kivitelét teszik lehetővé. Martin Ríman fejlesztett ki cseh ipari és kereskedelmi miniszter ezért levélben felkérte osztrák partnerét, hogy az érintett jogszabályt mihamarabb helyezzék hatályon kívül - írja a prágai sajtó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását