2024. május 11. - Ferenc

Nem sikerült megdönteni a rekordot

Nem sikerült megdöntenie saját rekordját vasárnap Toda Takuónak, a kézi papírrepülő-reptetés mesterének. A műfaj világában a 20 másodperces eredmény már kivételesnek számít, a 30 másodperc a soha el nem ért álomhatár.
2009. december 28. hétfő 07:00 - HírExtra
Eddig csupán Todának sikerült megközelítenie a harminc másodpercet. Áprilisban 27,9 másodpercet töltött a levegőben saját tervezésű, ragasztószalag segítségével összeállított modellje. A kísérlet ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, amely engedélyezi a ragasztó használatát.

Vasárnap azonban az origami hagyományai szerint csupán egy ív papír felhasználásával készítette el 10 centis repülőjét - hiszen Toda a Japán Origamirepülő Egyesület elnöke. Tíz kísérletéből sajnos egyik sem érte el korábbi rekordját, de a legkedvezőbb, 26,1 másodperces eredmény így is az eddigi legjobb idő, amit szigorúan papírból előállított modell valaha is teljesített - írja a The Washington Post internetes kiadása.

Toda elmondása szerint nagy volt a légnyomás. Számos tényező befolyásolhatja a repülés sikerét - a levegő páratartalma, a hőmérséklet, a nézők száma. A mester kijelentette, hogy el fogja érni a harminc másodperces álomhatárt - csupán idő kérdése.

Toda elárulta: a jó dobás titka, hogy felfelé irányuljon, de ne túl meredeken, hogy legyen ideje elérni a megfelelő magasságot és onnan tudjon szépen lassan lefelé körözni.
A rekord megdöntése mellett a jövő terve még, hogy egyszer majd az űrből reptesse műveit. A japán űrkutatási hivatal támogatásával Toda kifejlesztett egy erre alkalmas modellt, de még kérdéses, hogyan tudják majd nyomon követni a parányi repülőket, miközben az űrből a Föld felé szállingóznak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását