2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Elsőfokú készültség a Tiszán

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszán - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-vel.
2009. december 28. hétfő 14:15 - HírExtra
A folyó Magyarországon kívüli szakaszán, illetve Tiszabecs és Vásárosnamény között folytatódik az apadás, a beregi várostól lefelé viszont árad a Tisza, a vízszint hétfő délután várhatóan 700 centiméter körül tetőzik Vásárosnaménynál - mondta az igazgató.

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint Tokajig további vízszintemelkedés várható, jelenleg elsőfokú az árvízvédelmi készültség Tiszabecstől Vásárosnaményig, illetve innen egészen Záhonyig. Hozzátette: a gátőri állomány az árvízzel érintett területeken időben és szakszerűen lezárta a zsilipeket, s folyamatosan figyelik a védműveket. Gávavencsellő térségében lezárták a Lónyai-főcsatorna árvízkapuját is, ezzel 100 kilométernyi árvízvédelmi töltést mentesítenek a tiszai árhullámtól. A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője arról is szólt, hogy az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű eső nem esett a Tisza vízgyűjtőjén, Kárpátalján és itthon mindössze 3 milliméternyi csapadékot regisztráltak.

A Túr hazai szakaszán elsőfok közeli vízállást várnak, a Szamoson és a Krasznán pedig tovább tart az apadás. Hétfőre 2-5 milliméter, keddre pedig 2-3 milliméter csapadékot várnak a szakemberek, így várhatóan folytatódik az árhullám levonulása. A következő két napra hideg időt jeleznek a meteorológusok, ezután várható csak felmelegedés. Bodnár Gáspár közölte: a Beregben az elsőfokú árvízvédelmi készültséget fenntartják, a Tiszán kialakult magas vízállás miatt a tiszaszalkai szivattyútelepet beüzemelték.

Felső-Szabolcsban, a folyó tiszaberceli szakaszán másodfokú a belvízvédelmi készültség; itt egyfolytában szivattyúznak, s naponta csaknem 400 ezer köbméternyi vizet emelnek át a Tiszába - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását