2024. április 25. - Márk

Kazincbarcika ünnepel

Többszörös ünnepsorozat jegyében zajlott az év Kazincbarcikán: a város február 1-jén ünnepelte alapításának 55. évfordulóját.
2009. december 24. csütörtök 13:43 - HírExtra
Karikás Lajosné, Kazincbarcika alpolgármestere az évfordulók kapcsán úgy fogalmazott az MTI-nek: egy város akkor válik várossá, akkor válik szülőfölddé, ha nemcsak útjai, járdái, házai, ivóvíz- és szennyvízvezetékei, intézményei vannak, hanem élő közösségei is. Olyan csoportjai, műhelyei, amelyek lehetőséget adnak az önkifejezésre, a siker élményének megélésére. A Borsod Néptánc Együttes, az Egressy Béni Művelődési Központ, a Kazincbarcikai Citerazenei Műhely ezt a célt szolgálja Kazincbarcikán - tette hozzá.

Maros Éva, a helyi önkormányzat sajtóreferense emlékeztetett arra, hogy fél évszázad telt el a Borsod Néptánc Együttes megalakulása óta. A névadó Tóth János irányításával alakult csoport élete elég mozgalmasnak tekinthető: számos helyen próbáltak, gyakoroltak, a vándorélet azonban csak 1969-ben ért véget, amikor az Egressy Béni Művelődési Központ befogadta őket. Az elmúlt öt évtized alatt - az elkerülhetetlen hullámvölgyek ellenére - a Borsod Néptánc Együttes belevéste létét a köztudatba. Számtalan helyi, megyei és külföldi vendégszereplés hozott sikert a tagok, a vezetők és a város számára is.

Arról is beszámolt, hogy 40 esztendős lett a jelenlegi Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ. Izgalmas, változatos, sikeres négy évtized van egy olyan intézmény mögött, amely mindig is a város közösségét, kultúráját, a kazincbarcikai művészek támogatását szolgálta.

Hozzátette: 1974-ben Jenei Károly vezetésével alakult meg a kazincbarcikai citerazenekar. Akkor kilencen döntöttek úgy, hogy együtt zenélnek. Az elmúlt időszak alatt pedig országos hírűvé vált az együttes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását