2024. május 20. - Bernát, Felícia

Még stabilabb lett az EMFESZ

Az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. körül többen próbáltak zavart kelteni. A cég meggyőző választ adott: a biztos ellátás érdekében fél éves gázszerződést kötött.
2009. december 23. szerda 11:15 - Pénzes Dávid
Az EMFESZ eladása körüli helyzetet sokan próbálták meg felhasználni arra, hogy a cég hosszú évek munkájával megszerezett hírnevén csorbát üssenek. A tulajdonosváltás miatt több per indult, a sajtóban számtalan cikk jelent meg az EMFESZ jelenlegi ügyvezető igazgatójának Góczi Istvánnak a lejáratására. Sőt az ügy odáig fajult, hogy Góczit (képünkön) a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai rövid időre őrizetbe is vették. Kihallgatás után, és bizonyítékok hiányában elengedték.

Hogy az üzleti szférában lejátszódó, tulajdonosváltással kapcsolatos jogi vita hogyan juthat el odáig, hogy kriminalizálódjon az egész ügy, azt talán csak a háttérben álló ismeretlenek tudnák elmondani. Sokak szerint a magyar, az orosz és az ukrán politikai elit is érintett az ügyek ilyetén való alakulásában.

De bárhogy is áll most a vita az EMFESZ volt és az új tulajdonosai között a cég eddig maradéktalanul teljesítette a fogyasztók felé vállalt kötelezettségeit, minden ügyfele megkapta a megfelelő mennyiségű gázt.

Okos válasz


A kifejezetten sikeresen működő cég most is inkább a működésérre koncentrál, a jogi vitát meghagyja az ügyvédeknek. Hírnevének beszennyezésével kapcsolatos híreket pedig nem az újságokban cáfolja, hanem az üzleti szférában ad rájuk egyértelmű választ.



Szerdán a cég vezetői az E.On-nal írtak alá egy nagy jelentőségű szerződést. Ebben az E.On-tól vásárolják a gázt, egészen 2010 júliusáig. Az üzenet egyértelmű: az EMFESZ-nek az elkövetkezendő fél évben (amibe az év leghidegebb, azaz legnagyobb gázigényű hónapjai is beletartoznak) biztosan megfelelő mennyiségű gáz áll rendelkezésére, amivel bőven el tudja látni az igényeket.

Jelzés


A szerződés megkötése jelzésértékű, hiszen a cég eddig is meg tudta szerezni a megfelelő mennyiségű gázt. A gazdasági válság miatt ugyanis a gázfogyasztás csökkent, így az ügynevezett spot piacokon (azonnali vásárlási piac) olcsón lehetett hozzájutni a földgázhoz. Ezt az EMFESZ egyébként eddig is az E.On-tól vette.

Kénytelen volt ezt tenni, hiszen a RosUkrEnergoval (RUE) fennálló hosszú távú gázszállítási szerződése hiába szól 2015-ig, a RUE nem tudja azt teljesíteni, mert az orosz-ukrán gázmegállapodás értelmében kiesett a kereskedési körből.

Az EMFESZ-nek tehát nem kellett aggódnia, hogy nem tudja ellátni az ügyfeleit, hiszen az E.Ontól ugyan némileg drágábban, mint ahogy RUE-től kapta volna, de beszerezte a gázt. Ráadásul a szőregi stratégiai tároló feltöltésének jogát is az EMFESZ nyerte, amit a napokban fel is töltött gázzal. Így ott is megfelelő mennyiséggel rendelkezett, ahhoz, hogy a téli hónapokat ellássa.

Csak a versenytársaknak nem jó


A most megkötött fél éves szerződés persze fontos az EMFESZ-nek is, hiszen amíg a tulajdonosi vita nem zárul le, jó ha rendelkezik egy hosszú távú gázszállítási szerződéssel, ám az elmondottak alapján könnyen belátható, hogy ez a gesztus inkább szólt a cég ellen acsarkodók elhallgattatására.

Kétségetlen az is, hogy a szerződés megléte a Magyra Energia Hivatal (MEH) számára is mutatja a cég értette a figyelmeztetésként kirótt 30 millió forintos büntetést. Ezt a MEH azért szabta ki, mert az EMFESZ január 1-én reggel hatig rendelkezett gázszállítási szerződéssel, ami a Hivatal szerint nem volt elegendő biztosíték, hogy a fogyasztókat biztonságosan ellássa. Most ez a probléma is megoldódott, és ezzel az EMFESZ minden jel szerint hosszú távon a magyar gázpiac egyik fontos szereplője marad.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását