2024. május 14. - Bonifác

Rekord mennyiségű hó esett Moszkvában

Moszkvában és környékén vasárnap délelőttől kisebb-nagyobb megszakításokkal havazott, és hétfőn a meteorológusok szerint rekord született: a kora délutáni órákig alig több mint 24 óra 23 centiméternyi, csak hétfőn pedig 19 centiméternyi hó esett, miközben a csapadék műszeres mérésének 100 évvel ezelőtti kezdete óta december 21-én eddig a rekord alig 6 centiméternyi hó volt.
2009. december 21. hétfő 15:34 - HírExtra
hó eltakarításán az illetékesek közlése szerint 7500 nagy és mintegy 4000 kisebb gép, továbbá 35 ezer ember dolgozik. A hétfő kora reggeli órákig már több mint 120 ezer köbméternyi havat rakodtak teherautókra és vittek ki a városból, és azt ígérik, hogy délután már 9000, éjszaka pedig 15 ezer gép takarít majd, és reggelre nem lesz hó az orosz fővárosban.

A havat épített üzemekben lévő és mozgó hóolvasztó berendezésekhez szállítják. Az ígéret betartása azonban nem ígérkezik egyszerűnek, mert bár hétvégére mínusz 10 fokra emelkedett a hőmérséklet, a talaj kihűlt, és az autók által rátaposott hó megkeményedett. A hatóságok felszólították az autósokat, hogy aki teheti, hagyja otthon az autóját, és szálljon át a tömegközlekedésre, sőt, majdhogynem könyörgőre fogták a dolgot, de hiába. Szinte senki nem tett le a saját kocsi kényelméről, ami oda vezetett, hogy noha a hétvégén viszonylag gyér a forgalom, ezúttal mégis nagy dugók alakultak ki.

Az autósok azonban többszörösen is rossz szolgálatot tesznek önmaguknak: nemcsak hogy dugókban álldogálnak órákat, esetleg balesetbe keverednek, hanem a hóeltakarítást is akadályozzák, amivel csak elnyújtják a nem túl kellemes helyzetet. A közúti közlekedés, s benne a tömegközlekedés ennek ellenére a szokásosnál nagyobb dugóktól és több koccanástól eltekintve működik - alighanem nem utolsósorban azért, mert nem tilos a szöges téli gumik használata, és nincsenek különösebb gondok a repülőtereken sem.

A havazás jó oldala, hogy megtisztította a város igen szennyezett levegőjét, és hétfőn kivételesen egyetlen szennyező anyag koncentrációja sem múlta felül a megengedett értéket. Közben a hőmérséklet a múlt hétfői mínusz 22 Celsius-fokról lassan a hétfő déli órákra mínusz 6 fokra emelkedett. Az előrejelzés szerint a következő napokban nagy hőmérséklet-ingadozások várhatók - kedden napközben mínusz 6, de éjszaka már mínusz 12-14 fokra számítanak -, de pénteken már nulla fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását