2024. május 7. - Gizella

Kovács Lázár forral valamit!

Kovács Lázárral, az RTL Klub volt sztárszakácsával készített interjút a HírExtra: az Egyesült Államokból nemrégiben visszatért séf az új könyvéről, az Amerikai küldetésről mesélt lapunknak.
2009. december 20. vasárnap 08:29 - Győry S. József
Mit tudna mondani a napokban megjelent könyvéről, az „Amerikai küldetésről”? Mi késztette a könyv megírására, miről szól, és elsősorban kiket kíván megszólítani általa?

A washingtoni magyar nagykövetség séfjeként egy esztendőt töltöttem családommal az óceánon túlon. A szakmai kihívások mellett, rengeteg élménnyel gazdagodtam. A családdal, barátokkal folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, rendszeresen meséltünk nekik arról, hogy mi történt velünk Amerikában és természetesen recepteket is küldtünk számukra. Ezen e-mailek révén, gyakorlatilag összeállt a könyv vázlata, így hazatérésünk után, csak formába kellett önteni. A receptek mellett, képekkel illusztrált élménybeszámolót is tartalmaz az első szakácskönyvem.

Célkitűzéseim egyike, hogy népszerűsítsem a főzést, hiszen vallom, hogy nem kötelező, elvégzendő feladatként kell rá tekinteni, hanem remek szórakozás és élmény is lehet, ám sokan, mivel nem ismerik az alapokat, elzárkóznak ettől. Így elhatároztam, hogy a szakácskönyv mellé a kezdő konyhaművészek számára készítek néhány kisfilmet, amelyben részletesen bemutatom az adott recepthez tartozó főzési praktikát, amely révén biztosra veszem, hogy mindenki el fogja tudni készíteni a kiválasztott receptet. Ezen videók ingyenesen elérhetők a honlapom Kezdő Szakács Kommandó rovatában.

Mennyi ideig írta a könyvet, és kik segítettek a mű megírásában?


A szakácskönyv megírását csak el kellett határozni, utána ment minden, mint a karikacsapás – így egyik napról a másikra Bridget Jones nyomdokaiba léptem (naplóírás tekintetében), azzal a különbséggel, hogy nem riadok meg, ha vacsorát kell készítenem a vendégeimnek.

A szakácskönyv megjelenését a születésnapomra, december 6-ra időzítettem. Bakcsy Árpád barátom fotóival, és a grafikus csapatom munkája révén a könyv igényes megjelenésével nemzetközi szinten is megállja a helyét.

A könyv már kapható a boltokban. Nyilván kapott visszajelzéseket az írással kapcsolatosan: mit gondol? Milyen fogadtatása van a könyvnek?

A dedikáló körutamon napról napra találkozom az olvasókkal, akik hihetetlenül lelkesednek a könyvért, hiszen a mókás történetek, receptek mellett megnézhetik a receptekhez kapcsolód honlapomról letölthető videókat is, amelyek segítik őket az ételek elkészítésében, így Az amerikai küldetés igazi újdonságnak számít a szakácskönyvek piacán. Szakmai berkekből is kaptam már pozitív visszajelzéseket, amiről azt gondolom, hogy elismerés a könyv számára.

Ön az RTL Klub igen népszerű műsorvezetője volt. Miért utazott ki Amerikába, és ott mit tapasztalt?

A felkérést sokáig nem vettem komolyan, mivel azt gondoltam, hogy csak átverés az egész. Amikor kiderült, hogy komoly dologról van szó, a feleségemmel mérlegeltük a lehetőségeinket. Ott volt az éttermem, a Lázár Vendéglője, amit szerettek a vendégek, a televíziós műsor, és számtalan rendezvény főzőbemutatókkal, zsűrizéssel, viszont ez azzal járt, hogy nagyon kevés időt tölthettem a családommal. A washingtoni felkérés azonban biztosítani tudta azt, hogy a szakmai kihívások és fejlődés mellett, a családommal is több időt tölthetek, ráadásul a gyerekek elkezdhetnek angolul tanulni, ami ilyen kis korban, komoly előny tud lenni. Így döntöttünk, belevágunk. Nem bántuk meg.

Kint alkalmam nyílt arra, hogy a magyar kulturális évad gasztronómiai programjának révén népszerűsítsem hazánkat, ezzel egyébként nagy példaképem, Kalla Kálmán a Gundel étterem legendás séfjének nyomdokaiba léphettem. Szakácsiskolába jártam, ahol a marketing kiemelt szerepet kapott a tanrendben, hiszen ma már nem elég megfőzni, el is kell tudni adni az ételt. Főztem a Channel 9 és a Fox 5 csatorna műsorában a Washington Post pedig elismerően cikkezett a vacsoraestjeimről, így média tekintetében is sikeres volt a kint tartózkodásom.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását