2024. április 25. - Márk

Ne lépj a jégre!

A Tisza-tavon és más szabad vizeken sportolni vágyók mindenképpen érdeklődjenek a területileg illetékes rendőrkapitányság ügyeletén, hogy a jég alkalmas-e korcsolyázásra vagy horgászásra - közölte a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-vel.
2009. december 19. szombat 09:40 - HírExtra
Amennyiben nem kapnak megnyugtató választ, ne menjenek a szabad vizek jegére, ilyenkor a korcsolyázók inkább maradjanak a műjégpályáknál - tette hozzá Busi László alezredes.
A kapitányságvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

Azonban még a biztonságosnak ítélt jégre is tilos rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között.

Leginkább a Tisza-tóra jellemző, hogy nem csak a sportolásra, csúszkálásra vágyók keresik fel, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lékvágás esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni.

Búsi László jó tanácsként elmondta: a jég gyanús ropogása, recsegése esetén azonnal hasra kell feküdni, hogy az minél nagyobb felületen legyen terhelve és meg kell próbálni a legközelebbi biztos pontot - partot, stéget - hason csúszva elérni. Beszakadás esetén igyekezni kell a jég szélében megkapaszkodni és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magunkat és közben segítséget kérni.

Kitért arra is, hogy ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert életünket kockáztathatjuk, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjunk segítséget, és ha más eszköz nincs kéznél, próbáljunk meg egy hosszú, erős ágat, ruhadarabot nyújtani a jégbeszakadt embernek, hogy abba kapaszkodva ki tudjuk a vízből húzni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását