2024. május 3. - Tímea, Irma

Javult a békéscsabai önkormányzat fizetőképessége, de vannak kockázatok

Javult a békéscsabai önkormányzat fizetőképessége az elmúlt három évben, ám az időközben kibocsátott kötvény miatt összességében kedvezőtlenül alakult a pénzügyi helyzet - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgató-helyettese pénteken sajtótájékoztatón, Békéscsabán.
2009. december 18. péntek 15:36 - HírExtra
Sepsey Tamás az ellenőrzésekről szólva azt emelte ki, hogy az önkormányzat számára kockázatot jelent a devizában történt, négymilliárd forintos kötvényjegyzés, ám azt is hozzátette: ha megtérülő befektetésekre hasznosítják a pénzt, akkor csökkenthető a kockázat.

A helyettes vezető közölte: a vizsgált időszakban a város költségvetéseinek tervezésekor folyamatosan hiánnyal számoltak, ám az időközben realizálódott pénzügyi folyamatok és a racionalizálások, például a létszámcsökkentések miatt, minden esztendőben biztosították a költségvetés egyensúlyát, sőt bevételi többlet is keletkezett.

Sepsey Tamás szerint így javult a város fizetőképessége, ám az időközbeni kötvénykibocsátás mégis kockázatot jelent. A vizsgálat megállapította, hogy az ebből származó bevétel befektetésénél és a devizaügyeteknél figyelmen kívül hagyták a döntési hatáskörökre vonatkozó jogszabályi előírásokat, ám ezt a gyakorlatot a vizsgálat időtartama alatt megváltoztatta az önkormányzat.

Ettől függetlenül Sepsey Tamás - mint azt az MTI érdeklődésére elmondta - nem tartja szerencsésnek, hogy az önkormányzatok ilyen típusú pénzügyi ügyletekbe bonyolódnak. Egyfelől azt elismerte, hogy a csökkenő központi támogatások mellett, helyben fenn kell tartani a közszolgáltatások színvonalát, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzpiacokon, illetve a tőzsdén való megjelenés hozhat nyereséget vagy veszteséget is.
Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere (Fidesz) erre reagálva azt hangsúlyozta, hogy a kötvénykibocsátás elsősorban a város majdnem 20 milliárd forintos szennyvíz-beruházásához kapcsolódó, önkormányzati saját forrás finanszírozását teszi lehetővé. Egyébként pedig azt kizárólag olyan egyéb fejlesztésekre kívánják fordítani, ami a későbbiekben megtérül. A képviselő-testület ráadásul már vizsgálja annak lehetősségét, hogyan lehetne a kötvényt fix kamatozású hitellé átszervezni, így csökkentve a hektikus pénzpiaci hatásokat.

Sepsey Tamás kiemelkedőnek nevezte a város uniós támogatását. Mint mondta, országosan is egyedülálló, hogy Békéscsabára a vizsgált időszakban 2,3 milliárd forint bevétel már meg is érkezett, miközben ehhez a városnak mindössze 313 millió forint önerőt kellett biztosítania.

A vizsgálat a 2006-os korábbi 54-gyel szemben csak 5 javaslatot rögzít a polgármester és a jegyző számára. Így például a jegyzőnek azt javasolja, hogy évente végzett számításokkal tájékoztassa a képviselő-testületet arról, hogyan tudja teljesíteni a város az adósságszolgálatból adódó kötelezettségeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását