2024. május 18. - Erik, Alexandra

Csődközelben az építőipar?

A magyar építőipar teljesítménye az előző félévinél is nagyobb visszaesést szenvedhet el 2009. második felében a jelentős építkezések elmaradása miatt a KPMG felmérése szerint.
2009. december 18. péntek 15:10 - HírExtra
Az Opten céginformációs szolgáltató adatai alapján még soha nem ment tönkre annyi építőipari cég Magyarországon egy év alatt, mint az idén. A KPMG tanácsadó cég közleményében hangsúlyozza: a jelenlegi nehéz helyzet ellenére bizakodásra adhat okot, hogy a globális felmérésben részt vevők 35 százaléka a válság ellenére sem csökkentette alkalmazottainak létszámát, ráadásul a válaszadók 73 százaléka a korábbiaknál jobban ügyel a kockázatkezelési kérdésekre.

A nemzetközi tanácsadó cég szerint az építőipari vállalkozásoknak elsősorban működési hatékonyságuk növelésére kell koncentrálniuk a következő egy évben, míg az iparág fellendüléséhez világszerte nagyarányú kormányzati ösztönző csomagokra van szükség.

Magyarországon ilyen kulcsfontosságú projektnek számít például a sávolyi MotoGP versenypálya, valamint a fővárosi négyes metró - fűzik hozzá.

A Magyarországon felszámolás alá került építőipari cégek száma novemberben már harmadszor haladta meg a háromszázat, az összesített adat ezzel pedig már túllépte a rekordnak számító háromezret - közölte az Opten pénteken.

A céginformációs társaság szerint az ágazat teljesítménye az építőipari szerződések októberben mért éves emelkedése ellenére sem éri el a két évvel ezelőtti szintet.

A magyar építőipar pedig már a válság előtti évben sem teljesített kiemelkedően, így egy esetleges trendforduló is csak ehhez a szinthez közelítené az ágazatot - fejti ki az Opten.

A társaság szakértői hozzáteszik: az ágazat jövőjéről a tavaszi adatok fényében lehet biztosabbat kijelenteni, hiszen addig még rengeget cég kerülhet megoldhatatlan likviditási helyzetbe a rendelésállomány növekedése ellenére is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását