2024. június 16. - Jusztin

Zenés verslemezzel búcsúznak a Radnóti-évtől

Radnóti Miklós legismertebb verseiből és a szövegek ihlette zenékből állt össze a Radnóti Miklós 100. születésnapjára című lemez, amely csütörtökön kerül a boltokba - tájékoztatta Garai Róbert színművész, a CD szerkesztője szerdán az MTI-t.
2009. december 17. csütörtök 08:05 - HírExtra
"Hét olyan vers került a lemezre, amelyhez a Tonett zenekar írt zenét a szöveg inspirációjára" - mondta a színész.

A kiadványon a száz éve született költő legismertebb versei hallhatók. A líraibb darabok közül való a Keserédes, a Két karodban, a Decemberi reggel, a Téli napsütés, amelyekkel éles kontrasztot alkotnak a komorabb versek, például a Hetedik ecloga, az A la recherche, a Nyolcadik ecloga, a Sem emlék, sem varázslat vagy a Razglednicák.
Garai Róbert szerint az ellentétes hangulatú versek váltakozása "katartikus" élményt nyújt.

A lemezen közreműködött Bálint András, aki a Hetedik eclogát szavalja, Hegedűs D. Géza mondja az A la recherche-t, valamint Kézdy Györggyel a Nyolcadik eclogát. Kézdy a Razglednicákat is elszavalja, Lukács Sándor a Levél a hitveshez című verset, Tarján Péter pedig a Sem emlék, sem varázslatot kapta.

"Mindenki örömmel vállalta a felkérést, én pedig igyekeztem olyan verseket választani, amelyek legjobban illenek a színészekhez" - mondta Garai Róbert, aki a Gyökér című verset mondja a lemezen.

Az album magánkiadásban jelenik meg, és annak bevétele teljes egészében az Élet Menete Alapítványt gazdagítja majd. "Mi így tisztelgünk a halálmenetben elpusztult költő emléke előtt" - indokolta a jótékony célú lemez születését a színész. Mint felidézte, az emlékműsor a Dara Vilmos, Deme-Farkas Rita, Hölzer Viki, Sólyom Tamás alkotta Tonett zenekar ötlete volt, ők kérték fel arra, hogy a megzenésített hét Radnóti-vers mellé mondja el a költő életpályáját.

"Nagyon sok iskolában jártunk ezzel a műsorral. Úgy tűnik, valóban Radnóti a fiatalok egyik kedvenc költője, megdöbbentő volt az a figyelem, koncentráció, amivel a dalokat hallgatták" - mondta a színész.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását