2024. április 29. - Péter

Marad az egészségügyi modellel kapcsolatos javaslat

Változatlan formában terjesztik be a csütörtöki Fővárosi közgyűlés elé azt az egészségügyi modellel kapcsolatos előterjesztést, amelyet szerdán este nem támogatott a képviselők többsége, és ami miatt az MSZP nem vett részt a délelőtti ülésen. Erről Horváth Csaba (MSZP) beszélt az MTI kérdésére.
2009. december 17. csütörtök 18:03 - HírExtra
A politikus elmondta: Demszky Gábor főpolgármester belátta, hogy nem tartható az, hogy "délelőtt vállalja" a szocialisták javaslatának támogatását, "délután pedig az ellen szavaz". Demszky Gábor "tévedett, és belátta, hogy politikai hibát követett el" - összegezte a politikus.

Mint elmondta, a szabad demokraták támogatni fogják a fővárosiak egészségfejlesztésére vonatkozó javaslatát, a szocialisták pedig azokat az előterjesztéseket fogják támogatni, amelyek a fővárosiak érdekeit szolgálják.
Az eredeti előterjesztés célja - a Budapest Egészségügyi Modell koncepció megvalósításának részeként - a helyben központosított közbeszerzési funkció ellátásához szükséges forrás átadása volt a Fővárosi Egészségközpont Zrt. számára.

Délután Demszky Gábor főpolgármester - az újságírókat a pódiumhoz invitálva - egy Mátyás király-mesével illusztrálta a kialakult helyzetet, ami úgy szól: "látogassanak meg engem, de se nem lóháton, sem kocsin, sem úton, sem az út mellett ne jöjjenek, ruhában is legyenek, de meztelenül is, hozzanak is nekem ajándékot meg nem is".
"Tulajdonképpen ez az a dilemma, amit nekünk most fel kell oldanunk és meg fogunk oldani" - jelentette ki a főpolgármester.

Az erre utaló újságírói kérdésre Horváth Csaba csak annyit mondott: "Mátyás király neve nem merült fel az egyeztetések során".

Az egyeztetésről elmondta: az eredeti javaslatot fogja támogatni az SZDSZ-frakció, azzal az előterjesztőként tett javaslatával, hogy a Fővárosi Egészségközpont Zrt. nem külső forrást vesz ez igénybe a feladatra, hanem a rendelkezésre bocsátott közel félmilliárd forintos törzstőkét használhatja fel.

"A főpolgármester ismét szavát adta, hogy támogatni fogja ezt a javaslatot" - jegyezte meg.

Az MTI kérdésére, hogy helyreállt-e a béke a két frakció között, megjegyezte: "mindig minden kompromisszum, és minden csalódás, ami az adott szóhoz kötődik, újabb és újabb sebeket rögzít". Hangsúlyozta: a fővárosi szocialisták nem Demszky Gábornak és nem a szabad demokratáknak esküdtek hűséget, hanem a budapestieknek, és kérlelhetetlenül képviselik az átláthatóságot és rendet.

Mint mondta, ugyanazt a rendet és átláthatóságot, amit a BKV-nál megteremtettek, kívánják elérni az egészségügy területén is.

A szerda délután 4 órára meghirdetett, ám aznap este - a szocialisták kivonulása miatt - megszakadt közgyűlés csütörtök délután fél négyig még mindig nem volt határozatképes, a határozatképességhez még két képviselő megjelenése szükséges.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását