2024. május 3. - Tímea, Irma

Fogyatkoznak a nők a vidéki Ausztriában

Férfi honfitársaiknál nagyobb arányban költöznek vidékről városba az osztrák nők - állapította meg egy osztrák közvélemény-kutató intézet.
2009. december 11. péntek 18:07 - HírExtra
Az általános életszínvonal mellett a jó munkahelyekből, illetve oktatási és gyakornoki lehetőségekből rendelkezésre álló kínálat a legvonzóbb tényezők, amelyek a városba vonzanak valakit. Ezek az okok a nőket sarkallják a leggyakrabban lakóhely-változtatásra - írta pénteki számában a Kurier című napilap a SORA felmérése alapján.

Az osztrák városok szövetségének felkérésére végzett tanulmány szerint a tízezer fősnél kisebb településen élő nők a legkevésbé elégedettek a lakóhelyük kínálta oktatási és továbbképzési lehetőségekkel. Esetükben 55 százalék ez az arány, míg a fővárosban élő nőknél 80 százalék.

Alátámasztja a felmérés eredményeit az oktatási minisztérium kimutatása is, amely szerint 1960 óta négyszeresére nőtt a női diplomások száma, miközben az egyetemet végzett férfiaké a kétszeresére - állapította meg a Kurier.

A vidékre jellemző jelentős női elvándorlás a nőpolitika számára is feladatot ad - figyelmeztetett Thomas Weninger, a városszövetség elnöke.

Természetesen a vidéki lakhelynek is van vonzereje, a felmérés szerint ezek közé tartozik a jobb közbiztonság és a jobb általános iskolai oktatás.

Jelenleg az osztrák lakosság 45 százaléka él tízezer fősnél nagyobb városban. Évente mintegy 30 ezren költöznek faluról városba vagy nagyvárosok vonzáskörzetébe, míg az ellenkező irányú népességáramlás ennek a harmadát teszi ki.

A legnagyobb ütemben Bécs, Linz, Graz, Salzburg és Innsbruck növekszik, vagyis az az öt város, amelyeknek a lakossága 100 ezer fő fölött van. Bécs nem csak Ausztriában számít a legjobb életszínvonalat biztosító városnak, de a Mercer nemzetközi tanácsadó vállalat 2009-es felmérése szerint világviszonylatban is az első, megelőzve a tavalyi legjobbat, a svájci Zürichet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását