2024. április 19. - Emma

Díjat kap a népdalénekes

Szvorák Katalin Liszt-díjas népdalénekes Béres Ferenc-díjat vehet át szerdán a Művészetbarátok Egyesületétől Budapest, Béres-emlékest keretében.
2009. december 5. szombat 12:20 - HírExtra
A Művészetbarátok Egyesülete Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő előterjesztésére ítélte oda az elismerést Szvorák Katalinnak. Az egyesület Béres Ferenc (1922-1996) halála után, 1997-ben a legendás Liszt-díjas dalénekes nevével fémjelzett díjat alapított a magyar népzene, a népdal terjesztésében és népszerűsítésében jeleskedők elismerésére. Eddig tizennégyen kapták meg ezt a kitüntetést - tájékoztatta az egyesület az MTI-t.

Szvorák Katalin számára jóleső érzés, hogy ezt a díjat megkapja, "öröm, hogy fiatal énekesként egy színpadon lehettem a meleg, kedves hangú Béres Ferenccel" - mondta az MTI-nek.

Szvorák Katalin még a díj átvétele előtt, hétfőn Brüsszelben koncertet ad a temesvári forradalom 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Magyar Házban, ahol vendég lesz Tőkés László, az Európai Parlament független képviselője. A temesvári református pap kilakoltatása elleni megmozdulás vezetett a felkeléshez, amely elindította a romániai demokratikus átalakulást.

Szvorák Katalin visz magával néhányat most megjelent, szerzői kiadású lemezéből, a Vox Humana címűből, amely magyar és szlovák énekeket, dalokat a közös ünnepekről, gyermekdalokat, lakodalmas énekeket tartalmaz. A CD-vel az énekesnő bizonyítani akarja a kultúra összetartó erejét a gyűlöletkeltés ellenében.

A magyar, szlovák és angol nyelvű borítón Rudolf Schuster - aki 1999 és 2004 között volt Szlovákia elnöke - ajánlójában többek között azt írta: Szvorák Katalin azon túl, hogy a lemezzel a népzene kedvelőinek különleges csemegét nyújt át, "üzenetet is küld mindnyájuknak, milyennek kellene lennie a mi együttélésünknek... mert egymás kölcsönös megértése, a gyűlöletnélküliség mindannyiunk érdeke."

Szvorák Katalin Losoncon született, Pincen volt gyerek, Füleken járt iskolába, Budapesten egyetemre, Szentendrén tanít a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában. Több népdalversenyt nyert és teljesítményét többek között Liszt és Kodály-díjjal, Bartók Béla-emlékdíjjal ismerték el, eddig 25 tematikus albuma jelent meg, nyolc lemezén Közép-Európa népeinek közös dallamkincsét szólaltatja meg 12 eredeti nyelven.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását