2024. május 16. - Mózes, Botond

Alig ütközik ellenállásba az újabb afgán művelet

Folytatták előrenyomulásukat az amerikai tengerészgyalogosok és az afgán katonák szombaton Afganisztán déli Hilmend tartományában, az első nagyobb támadásban, amelyet Barack Obama elnök csapaterősítési terveinek bejelentése óta indítottak.
2009. december 5. szombat 18:30 - HírExtra
A hilmendi amerikai tengerészgyalogos dandár szóvivője szerint a lázadók a művelet első napján csekély ellenállást tanúsítottak, miközben a szövetséges haderő folytatja a tálib fegyveresek utánpótlási és távközlési vonalainak szétzúzását a kulcsfontosságú dél-afganisztáni völgyben.

"Nem alacsony intenzitású összecsapásokkal számolunk. Az, hogy jelenleg nyugalom van, nem jelenti, hogy 24 óra múlva is az lesz" - mondta William Pelletier őrnagy.

A Kobra Haragja fedőnevű műveletben mintegy ezer tengerészgyalogos és 150 afgán katona vesz részt brit katonai biztosítás mellett a tavaly nyáron heves harcok színhelyéül szolgáló Nou Zad-völgyben.

Pénteken helikopterekkel és csapatszállító repülőgépekkel több száz katonát dobtak le a tálib vonalak mögé a völgy északi kijáratánál, miközben egy nagyobb egység északi irányba indult meg a völgyben.

A szövetséges katonai hatóságok egyelőre semmilyen veszteségről nem számoltak be. Az afgán védelmi minisztérium közlése szerint a katonák eddig négy lázadót öltek meg, kettőt elfogtak, és felszámoltak néhány fegyverraktárt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását