2024. május 17. - Paszkál

Nyelvtörvény: módosulhat a szövegezés

A szlovák kormányzat nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben megváltoztassák a nyelvtörvény szövegét - közölte Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke, miután pénteken találkozott a magyar Országgyűlés elnökével.
2009. november 27. péntek 15:30 - HírExtra
Úgy fogalmazott: optimista, azok után is, hogy tárgyalt a magyar kormány képviselőivel. Miközben természetesen aggódnak, nagyon hasonlóan látják a helyzetet.

Jerzy Buzek közölte: a közelmúltban járt Szlovákiában, ahol arról tájékoztatták, erőteljes szándéka a kormánynak és az ott élő magyar kisebbségnek, hogy az országon belül oldják meg a nyelvtörvény miatt kialakult problémát.

Az EP-elnöke szerint a sikeres megoldásnak három feltétele van: egyrészt, legyen állandó párbeszéd a szlovák kormány és a magyar kisebbség között, másrészt, kapjanak folyamatosan segítséget a nemzetközi közösségtől az EBESZ-en és az Európa Tanácson keresztül, illetve megfelelő jó szándékkal alkalmazzák a meglévő törvényt.

A jövendő spanyol-belga-magyar uniós elnökségről azt mondta, biztos benne, hogy az EP-ben is bemutatja a három ország azt a programot, amelyet erre a 18 hónapos időszakra készített.

Katona Béla magyar házelnök közölte, a kisebbségi jogok, a szlovákiai nyelvtörvény mellett az ukrán oktatási törvény miatt kialakult helyzetről is tárgyaltak. Mint mondta, az EP-elnök megígérte, hogy figyelemmel kíséri a szlovák nyelvtörvény alakulását, nem csak a végrehajtási utasítást, hanem a nyelvtörvény esetleges módosításának ügyét is.
Kiemelte: az ottani magyar kisebbség számára nagyon fontos, hogy nemzetközi figyelem kíséri az ügyet. Mint mondta, bíznak abban, hogy mindenki számára kedvező megoldás születik majd.

A találkozón áttekintették továbbá, hogy a lisszaboni szerződés elfogadásával milyen új feladatok jelentkeznek a nemzeti parlamentek tevékenységében és hogyan lehet az EP-vel megfelelő együttműködést kialakítani.

Tájékoztatták az EP-elnökét a magyar EU-elnökség tervezett, fontos feladatairól is. Jery Buzek javasolta a témák közé az energiapolitika felvételét is - közölte Katona Béla.
Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja majd el az EU elnöki teendőit. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, a fél éves soros elnöki tisztet Magyarország 2011. január 1-jén veszi át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását