2024. június 2. - Kármen, Anita

Stoppolná a Fidesz az állami földeladást

Stoppolná a termőföld-értékesítést a Fidesz, méghozzá azért, mert szerinte az állami tulajú talaj törvénytelen kiárusítása folyik az országban. A moratórium furcsa mód épp a következő kormány hivatalba lépéséig szólna.
2009. november 26. csütörtök 07:39 - Nagy András
A miniszterelnök felelőssége
Ha a kormány, és kifejezetten a miniszterelnök magára kívánja vonni annak a gyanúját, hogy hallgatólagosan tudomásul veszi ezeket a földértékesítéseket, akkor ennek a felelőssége őt is terheli – mondják a fideszes javaslat beterjesztői
HírExtra
Ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) markában lévő 1,5 millió hektárnyi földterület további értékesítésének, tartós bérbeadásának felfüggesztését kezdeményezné a következő országgyűlési képviselőválasztás eredményének kihirdetéséig, illetve az új kormány hivatalba lépésének napjáig.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint az „utóbbi hetek eseményei azt bizonyítják, hogy számos földértékesítés, illetve az állami földek tartós bérbe adása miatt alapos gyanúja merült fel annak, hogy az eladások a hatályos jogszabályok megkerülésével vagy megszegésével történhettek”.

Ki vagy kik állnak a háttérben?

A közvélemény általános nyugtalanságát váltotta ki, hogy közel a választásokhoz az állami földek olyan kiárusítása, tartós birtokba adása folyik, amely a jogszabályi rendelkezésekkel nem egyeztethető össze – áll a Turi-Kovács Béla és más fideszes képviselők által jegyzett, a parlamenthez kedden benyújtott javaslat indoklásában.

Magyarul törvénytelen. Ám ha van törvénytelenség, akkor van törvényszegő is, s a HírExtra elsősorban épp arról érdeklődött Turi-Kovácsnál, kire vagy kikre gondol, amikor az állami földek jogtalan kiárusításáról beszél.

Sárdobálás?

Átlátszó földek
Turi-Kovács a még az állam tulajdonában lévő mintegy másfél millió hektár föld értékesítésének teljes rendjét újraszabályozná, mégpedig úgy, hogy a helyi önkormányzatoknak a mainál sokkal nagyobb rálátásuk legyen az eladásokba. A kontrollnak elsősorban ott kell jelen lennie, ahol a föld fekszik – jelenti ki – és azok számára kell rendelkezésre állítani, akik megművelik.
HírExtra
A most a Fideszben, korábban viszont a megboldogult Független Kisgazdapártban politizáló Turi-Kovács kérdésünkre először azt válaszolta, egy kormánynak szóló határozati javaslatnak nem feladata meghatározni, ki vagy kik állnak a földbiznisz hátterében.

További kérdezősködésünkre (valami alapján csak beterjesztették javaslatukat nem?) később azt mondta, „vannak olyan ügyek, ahol büntetőeljárás folyik konkrét személyek ellen”. Őket közelebbről nem nevezte meg, utalt viszont egy békéscsabai ügyre, ahol utóbb megvásárolt kárpótlási jegyek ellenében mélyen áron alul kívántak eladni földeket.

Illetve persze a sukorói beruházásra, valamint a fejér megyei honvédségi laktanyák közelmúltbeli meghirdetésére. Turi-Kovács amúgy amondó, az ügyek döntő része csak az új kormány színre lépésével fog napvilágra kerülni.

Meglepő moratórium

Mikor konkrét neveket kérünk tőle, azt mondja, meg tudna nevezni név szerint is személyeket, de nem hajlandó „perekre szaladgálni”. Ha valaki figyelte az elmúlt hetek eseményeit, akkor pontosan tudja, hány ilyen ügyet tárt fel a sajtó az elmúlt időszakban – mondja.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon miért éppen a következő, (minden valószínűség szerint Fidesz-) kormány hatalomra kerüléséig függesztenék fel a földek értékesítését, illetve tartós bérbeadásának, a képviselő úgy válaszolt: egyrészt az állami földek folyamatos művelése miatt kell úgy és olyan határideig elrendelni a moratóriumot, hogy az ezt ne akadályozza. Másrészt pedig „a zászló még mindenkinek áll” – mondta, arra utalva, hogy a Fidesz győzelméről szóló közvélemény-kutatási adatok még csupán jóslatok.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását