2024. május 17. - Paszkál

ETA veteránok a harc befejezését szeretnék

A baszk terrorista szervezet, az ETA két börtönben lévő "veteránja" nyílt levélben szólított fel a fegyveres harc befejezésére - adta hírül csütörtökön a spanyol média.
2009. november 26. csütörtök 18:01 - HírExtra
A több baszk újságban megjelent felhívásban Carmen Gisasola és Joseba Urrosolo Sistiaga új "politikai eszközöket" javasol. Szerintük az ETA-nak fegyverek nélkül kellene részt vennie a politikai békefolyamatban. A két egykori terrorista egyúttal bírálja a baszk szervezet jelenlegi vezetőit, tapasztalatlanoknak és szektásoknak bélyegezve őket.

A ma 51 éves Urrusolo Sistiagát 2004-ben 37 évi börtönre ítélték, mert 1992-ben Barcelona közelében egy alagútban pokolgépet robbantott, amely kioltotta egy ember életét. A kilencvenes évek elejéig egyike volt a szervezet vezetőinek, de a későbbiekben egyre gyakrabban bírálta az ETA erőszakos harcmodorát.

A vele egykorú Carmen Gisasolát 1994-ben vették őrizetbe Franciaországban. Ott tízévi börtönbüntetésre ítélték betiltott szervezetnek nyújtott logisztikai segítségért. Kiadatását követően Spanyolországban 25 évet kapott, mert összefüggésbe hozták négy halálos merénylet elkövetésével. A későbbiekben kizárták az ETA-ból, mert az észak-írországi tárgyalásos rendezéshez hasonló megoldást javasolt Baszkföldön is. Mindazonáltal "szerzőtársához" hasonlóan ő is az ETA "legendás" személyiségeihez tartozik.

Az ETA (Euskadi ta Askatasuna = Baszkföld és szabadság) 1968 óta folytat fegyveres küzdelmet Baszkföld függetlensége kiharcolásáért. Az első merényletet San Sebastiánban követte el: a szervezet három tagja lelőtt egy rendőrt. Azóta több mint 800 áldozatot követeltek az ETA véres akciói.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását