2024. május 2. - Zsigmond

Valakinek veszítenie kell

Póker. Szerencsejáték vagy képességek függvénye, ki hány zsetonnal távozik az asztaltól? Mi áll a játék népszerűségének kulisszái mögött? Tatár Gergelynél, a Magyar Póker Szövetség elnökénél érdeklődtünk a felmerülő kérdésekről és a magyar pókerjátszásról.
2009. november 25. szerda 07:49 - Forró János
Máig vita tárgya, hogy a póker szerencsejáték-e vagy sem. Ön hogyan foglal állást ebben a kérdésben, és milyen példákkal tudná alátámasztani, miért az vagy miért nem az?

Hál’ Isten nem nekem kell példákkal alátámasztanom, erről tanulmányok készültek. Megnézték a PokerStars.com (a legnagyobb pókeroldal) több százmillió leosztásának statisztikáját, illetve amerikai egyetemi oktatók végeztek egy erre vonatkozó felmérést. Én azt vallom, hogy túlnyomórészt a tudásnak van szerepe, és bár vannak a pókernek szerencseelemei is, ezek jóval kisebb mértékben befolyásolják a játékot, mint ahogy a közvélekedés tartja. A szerencsejáték fogalma a mai magyar törvénykezés szerint minden olyan játék, amelyben túlnyomórészt vagy teljes egészében a szerencsefaktor számít a végkimenetelnél. Úgy gondolom, hogy a pókerre ez nem igaz.

Milyen pókerjátékosok a magyarok nemzetközi összehasonlításban?

Itthon kimondottan magas színvonalon játsszák. Ha az ország lakosságszámához viszonyítjuk a játékosok számát, akkor nem pejoratív értelemben, túlreprezentált Magyarország. Nagyon sok jó játékos van, és jó eredményeket is érünk el. Én azt mondom, hogy agresszívek, képzettek, motiváltak. Itt gyakorlatilag kialakult az a huszonévesekből, harmincévesekből álló réteg, aki profi szinten, sportszinten űzi, napi több órát gyakorolva online. Hogyha a nemzetközi eredményeket nézzük, az élő eredmények is nagyon jók.

Hogyan látja, minek köszönhető az utóbbi években tapasztalható exponenciálisan növekvő érdeklődés a pókerjáték iránt? Mi a játék sikerének kulcsa?

Az alapja az egész robbanásnak az az online termek megjelenése, illetve térnyerése. Ezek a termek nagyon nagy forgalmat bonyolítanak le, és be van szűkítve a lehetőségük a reklámozásra, marketingre, ezért különböző nagyversenyek szervezésével próbálják népszerűsíteni az oldalt. Ezek a versenyek nagy létszámúak, nagy nyilvánosságot kapnak tévében, rádióban és online, valamint a nyeremények is nagyok.

Ugyanakkor nem lebecsülendő az a szerep, amit Korda György végzett. Ez egy egyedi közvetítői stílus, ilyen nincs máshol a világon. Ez olyan, mint a Romhányi a magyar rajzfilmvilágban: kiderült később, hogy jobb volt a magyar Frédi-Béni, mint az amerikai, mert Romhányi az egyéniségét is beleadta a szinkronba. Ugyanígy, Korda György egyénisége is nagyon sokat lendített ezen a sporton.

Jól látom, hogy sokak számára már nem is szórakozás, sport, hanem megélhetési forrássá lépett elő (vagy szeretnék, hogy az legyen) a póker?

Igen, hát ez a szomorúbb része. Én a Magyar Póker Szövetség elnökeként mindig azt hangsúlyozom, hogy maradjon a póker hobbi, szórakozás, egy társasági játék. De nem elhanyagolható, sőt a játékosok jelentős része a horribilis nyeremény reményében vág bele. A legtöbben csalódni fognak, mert mindenki nem nyerhet. A 90% bukni fog. De véleményem szerint van egy olyan több száz fős gárda, akiknek ez a megélhetésük Magyarországon. Egy normál versenyen ez úgy néz ki, hogy 100 indulóból 10 díjazott versenyző van. Valakinek veszítenie kell.

Hogyan oszlik meg a pókerjátékosok között a férfi-női arány?

95 – 5 az arány a férfiak javára. De ez nagyon jó. Általában azt szokták mondani, hogy azok a jó kaszinók, ahova egy egyedülálló nő is be mer menni. Ahol ők megjelennek, az egy nyugalmasabb hely.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó pókerjátékos legyen?

Elsősorban a türelmet nevezném meg, második helyen pedig az emocionális képességeket. Ez utóbbit hívják „readelésnek”, vagyis hogy hogyan tudja beleképzeli magát valaki a másik helyzetébe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását