2024. május 20. - Bernát, Felícia

Maradnak a gyalogsági aknák

A Barack Obama vezette amerikai kormány úgy döntött, hogy az előző, Bush-adminisztrációhoz hasonlóan nem írja alá a gyalogsági aknák betiltásáról szóló 1997-es ottawai megállapodást - jelentette be Ian Kelly külügyi szóvivő.
2009. november 25. szerda 08:49 - HírExtra
"Az új amerikai kormány nem változtatja meg az előző ezzel kapcsolatos politikáját, mert nem lennénk képesek eleget tenni a nemzetvédelem igényeinek, és nem tudnánk teljesíteni a szövetségeseinkkel szembeni kötelezettségeinket, ha aláírnánk a szerződést" - tette hozzá. Több mint 150 ország aláírta már a szerződést. Az Egyesült Államokon kívül nem csatlakozott hozzá mások között Kína, India, Pakisztán, Mianmar és Oroszország.

A szóvivő elmondta: az Egyesült Államok megfigyelők egy csoportját küldi a megállapodás jövő heti felülvizsgálati konferenciájára, amely a kolumbiai Cartagenában lesz. A külügyminisztérium közleménye szerint az Egyesült Államok "világvezető az aknákkal kapcsolatos humanitárius tevékenységben. 1993 óta 50 országnak összesen több mint 1,5 milliárd dollár segélyt nyújtott" aknamentesítésre.

Pacifista aktivisták reménykedtek abban, hogy az Obama-kormány alá fogja írni a szerződést. A Handicap International nemzetközi szervezet márciusi becslése szerint az ottawai megállapodásnak köszönhetően 156 országban összesen 42 millió gyalogsági aknát semmisítettek meg, és több mint ezer négyzetkilométernyi területet aknamentesítettek.

Azzal kapcsolatban, hogy Londonban megkezdődött a hivatalos vizsgálat Nagy-Britanniának az iraki háborúba való belépéséről, Ian Kelly azt mondta: az Egyesült Államok kész együttműködni a vizsgálóbizottsággal. Ha a testületnek olyan információra lesz szüksége, amelyet Washington meg tud adni, akkor megadja azt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását