2024. június 13. - Antal, Anett

Az amerikaiak, az evangélikusok, és a romák

Evangélikus önkéntesek jönnek egy évre romamisszióra az Egyesült Államokból Magyarországra - közölte Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) püspöke az MTI megkeresésére szerdán.
2009. november 25. szerda 17:27 - HírExtra
Annak kapcsán, hogy vasárnap tíznapos látogatásra a tengerentúlra utazik Prőhle Gergellyel, az MEE országos felügyelőjével, elmondta: a mintegy tízmillió tagot számláló amerikai evangélikus egyház vezetőjével, Mark Hansonnal - aki a Lutheránus Világszövetség elnöke is - állapodnak majd meg erről. A megállapodás keretében Nyírtelekre, illetve Sárszentlőrincre jönnek a szakemberek, de Magyarországról is mennek majd lelkigondozók az Egyesült Államokba - hívta fel a figyelmet.
A magyarországi romamisszióba bekapcsolódhatnak amerikai feketék is, akik "szerény zsebpénzért és szállásért" végzik a rájuk bízott feladatokat - tette hozzá.

Fabiny Tamás rámutatott: tárgyalnak az ösztöndíjas teológiai hallgatók cseréjének bővítéséről is a két ország között. Az Evangélikus Hittudományi Egyetemnek két évtizede minden esztendőben volt egy-két ösztöndíjas hallgatója Chicagóban és Columbus-ban, Ohio tagállam székhelyén, és ugyanígy Budapesten is fogadtak ezekről a helyekről teológus diákokat.

A tárgyalások célja ezenkívül az, hogy körvonalazódjon: az Egyesült Államokon belül melyik tagállam egyházával köt az MEE testvéregyházi megállapodást.
A püspök arról is beszélt, hogy a magyar küldöttség Chicagón kívül Clevelandban és a Kanadában lévő Torontóban is tart istentiszteletet, valamint előadást. Utóbbiakon a magyarországi egyház helyzetét mutatják be a magyar származású gyülekezeteknek. Ezenkívül részt vesznek a 80 éves Amerikai Magyar Evangélikus Konferencia elnevezésű szervezet jubileumi ülésén.

A magyarországi küldöttség Böjtös László washingtoni tiszteletbeli konzul meghívásának is eleget tesz, s az Amerikai Magyar Koalíció nevű nonprofit, karitatív tevékenységet is folytató szervezet Mikulás-napi rendezvényére látogatnak el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását