2024. május 17. - Paszkál

Bedőlhet a szociális ellátórendszer?

Ha a falugondnoki hálózaton keresztül ellátott 300 ezer ember étkeztetését és betegápolását más szociális intézményeken keresztül kellene biztosítani, nagy valószínűséggel "bedőlne" az egész magyar ellátórendszer - mondta a szociális és munkaügyi államtitkár kedden Budapesten.
2009. november 24. kedd 18:07 - HírExtra
Korózs Lajos a 20 éves a falugondnoki hálózat címmel megrendezett konferencián kiemelte: a hálózat kevés pénzből nagyon jó szolgáltatásokat nyújt, amelyre Magyarországon csak kevesen képesek.

Rámutatott: ennek ellenére mindenképpen növelni kellene a hálózatra fordított forrásokat a jövőben, amelyre a gazdaság talpra állása után várhatóan lesz is lehetősége a kormányzatnak.

A konferencián Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta: az idei évben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében sok olyan forrásra lehetett pályázni, amelyek jelentősen javíthatják a falvakban, tanyákon élők életkörülményeit.

A pályázatok közül kiemelte az 5.000-nél kevesebb lakosú települések ellátását kisbuszokkal, továbbá a közösségi házak felújítását és a tanyavilág közúti elérhetőségének javítását.

Forgács Barnabás hangsúlyozta: a szociális szolgáltatást biztosító falubuszok beszerzésére 1.086 település nyert támogatást, csaknem 10 milliárd forintos keretből. Ebből csaknem 700 gépjárművet vontak be a falugondnoki programba, azonban az 1.204 településen működő falugondnoki hálózatnak - a hálózatot működtető Magyar Tanya- és Falugondnok Szövetség vezetői szerint - még legalább 200 gépjárműre szüksége lenne.

Hozzátette: várhatóan jövőre megvalósulhat a közösségi házak felújítása, valamint a tanyákhoz vezető utak minőségének javítása is.

A keddi konferenciát megelőzően a falu- és tanyagondnoki hálózat 50 falubuszból álló konvojjal demonstrált Budapesten, hogy felhívja a fővárosiak figyelmét arra, szükség van a vidéki életkörülmények javítására.

Az idén 20 éves falu- és tanyagondnoki szolgáltatás célja, hogy a hátrányos helyzetű településeken, az aprófalvakban és tanyás térségekben gondoskodjanak az ott élők esélyegyenlőségéről. A szövetség által nyújtott szolgáltatás keretében a lakosok ingyen juthatnak el orvoshoz, bevásárolni, a gyerekek iskolába, óvodába és készségfejlesztő programokra is.

Az Európában egyedülálló falu- és tanyagondnoki szolgálatot 2005-ben az unió szociális és vidékfejlesztési szakemberei a "magyarországi szociálpolitika legjobb gyakorlatának" választották.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását