Hurkafesztivál, mint utolsó akkord
Hurkafesztivállal ért véget a Különleges asztali örömök rendezvénysorozata Somogyban. Az ez idáig sokaknak az Európa-díjas szabadtéri múzeumáról ismert Kaposvárhoz közeli településen szombaton immár harmadik alkalommal rendeztek hurkatöltő és -sütő, valamint hideghurka készítő versenyt, amelyre az idén 14 csapat nevezett be.
2009. november 22. vasárnap 07:20 - HírExtra
Minden eddiginél többen látogattak el hozzánk, külön buszok hozták a vendégeket, mert a menetrendszerinti járatra nem fértek fel - mondta nem kis büszkeséggel a hangjában Gadár László, a rendezvény főszervezője az MTI-nek.
Mint arról beszámolt, remélték, hogy sok érdeklődő lesz, és hogy mindenkinek jusson az itt készült hurkából, előre készültek: pénteken a helyi önkéntes segítőkkel egy kilométernyi hurkát töltöttek be. Ez egyúttal egy sikeres hazai rekordkísérlet is volt, amelyet Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora is figyelemmel kísért - mondta a főszervező.
Az egybefüggő bélbe töltött, rekordhosszúságú - több mint 500 méter hosszú hurka - az eddigi magyar rekord 135 méter, a világrekord négyezer méter felett van - amúgy két mázsa rizsből, hatvan sertésfejből, hatvan liter vérből, harmincöt kiló vöröshagymából és sok-sok fűszerből készült.
Salamon Gyula, a zselici dombok ölelésében fekvő falu polgármestere szerint nem csak a hurkájuk méretével döntötték meg a hazai rekordot, de a látogatók száma is jóval meghaladta az előző két évét. Ilyenkor van a disznóvágások ideje, a hurkafesztivál jól illeszkedik ehhez - mondta az időzítésről a polgármester.
A falu központjában felállított előkészítő asztalok és üstök, valamint a vásárosok és a színpad környékén reggeltől estig nagy volt a jövés-menés, mindenkinek jutott a frissen sült, különböző ízesítésű májas, véres, illetve húsos hurkából.
A rendezvény egyik fővédnökeként Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke is elégedetten távozott Szennából. Az idei somogyi gasztronómiai rendezvénysorozatról szólva az MTI-nek azt mondta: két évvel ezelőtt, a több mint egy évtizedes hagyományt nem megszakítva új alapokra helyezték a programsorozatot.
Azóta ugyan valamivel kevesebb somogyi településen rendeznek a megye gasztronómiai különlegességeit bemutató fesztiválokat, ám az idő ez esetben is igazolta a mondást, mely szerint a kevesebb, több - mondta a megyegyűlés elnöke, hozzátéve: ez utóbbi a minőséget jelenti.
A Somogy megyébe látogatóknak az idén sem kellett lemondaniuk a kulináris élvezetekről, tavasztól a mostani szennai zárórendezvényig havonta több helyszínen is várták a gasztronómia örömök kedvelőit.
Forrás: MTI