2024. március 29. - Auguszta

Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik

Alkotmánybírósági felülvizsgálatot kér a Jobbik a betiltott szervezetek egyenruhájának viselését tiltó, jövő csütörtökön hatályba lépő szabálysértési rendelkezésről - mondta a parlamenten kívüli párt rendvédelmi kabinetjének vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. november 20. péntek 13:39 - HírExtra
Volner János közölte: jogerős bírósági döntések értelmében a szabad véleménynyilvánítás körébe tartozik a nemzeti jelképek, formaruha viselése, ezért az általa "fércmunkának" nevezett rendelkezést jogellenesnek tartják, és a jövő héten beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz.

A Jobbik rendvédelmi kabintejének vezetője azt mondta, a Fővárosi Ítélőtábla által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda és az újjáalakult mozgalom között nincs kapcsolat, "az új jogi helyzet értelmében" törvényes a gyülekezésük, ezért nem vonatkozik rájuk a bírósági döntés.

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent és a kihirdetést követő nyolcadik napon hatályba lépő rendelet szerint akár ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújthatják azt az embert, aki a jövőben feloszlatott társadalmi szervezet működésében vesz részt, valamint a feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájának, formaruháját nyilvános rendezvényen viseli.

A módosított rendelet alapján ugyanilyen megítélés alá esik az a magatartás is, ha valaki olyan egyenruhát, formaruhát visel, amelyről annak jellegzetes tulajdonságai alapján a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel.

A vasárnap, Sajóbábonyban történteket Volner János "nyíltan magyarellenes, rasszista támadásnak" nevezte, és kijelentette, baloldali politikusok és uzsorások tudatosan hergelik a cigányságot a gárdisták ellen. Szerinte ezért "törtek" a romák a borsodi kisvárosban a "politikai jogaikat gyakorló békés emberekre".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását