2024. június 16. - Jusztin

A kormánynak kell a külföldi befektetők bizalomát erősíteni

A válságkezelő kormány egyik legfontosabb feladata a külföldi befektetői bizalom erősítése az országban, és a Bajnai-kormány e téren is komoly sikereket tud felmutatni - mondta szerdán a kormányszóvivő az MTI-nek arra reagálva, hogy kilenc ország budapesti nagykövetsége közös nyilatkozatot tett közzé a befektetőket aggodalommal eltöltő magyarországi megnyilvánulások láttán.
2009. november 19. csütörtök 06:26 - HírExtra
Az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetsége nagykövetségének szerdai nyilatkozata arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik, majd ehhez azt is hozzátették, hogy befektetőik aggodalmát különösen a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein megmutatkozó "nem transzparens", nem átlátható "megnyilvánulások" váltották ki.
Szollár Domokos kormányszóvivő reagálásában kitért arra, hogy az elmúlt fél év válságkezelő intézkedései nyomán Magyarországon helyreállt a költségvetési egyensúly, a kormány megteremtette a gazdasági növekedés alapjait, vállalkozásbarát gazdaságpolitikát hirdetett meg.

A nagykövetek által kiadott közlemény azonban igen aggasztó tendenciákra és magatartásra hívja fel a figyelmet, amelyeket a kormány minden erejével igyekszik megakadályozni - tette hozzá. A kormány intézkedései nyomán Magyarország megítélése sokat javult. Stabilizálódott és megerősödött a nemzeti valuta, az államadósság finanszírozását ismét a piacról tudja biztosítani az ország. Az eredményekről a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió képviselői is kedvezően nyilatkoztak - hangsúlyozta a szóvivő, aki azonban elismerte: sajnos az elmúlt időszak egyes eseményei ezt a jogrendbe és átláthatóságba vetett bizalmat alapjaiban ásták alá, és így közvetve veszélyeztették magyar munkahelyek százezreit.

"Magyarország szerves része a nemzetközi gazdasági vérkeringésnek. Szüksége van a befektetésekre, mint egy falat kenyérre. A külföldi befektetők élénkítik a gazdaságot, munkahelyeket teremtenek és hozzájárulnak Magyarország fejlődéséhez" - mondta a szóvivő. A kormány álláspontja szerint egyrészt folytatni kell a megkezdett szigorú és következetes gazdaságpolitikát, amely a munkát és a vállalkozást helyezi a középpontba, másrészt azonban el kell indulni a tisztább és átláthatóbb közélet felé vezető úton - tette hozzá.
Ennek érdekében indította el a kormány a több intézkedésből álló antikorrupciós csomagot, amelyet több elismert civil szervezet, például a Transparency International és a Freedom House is jó irányba mutatónak tart - hívta fel a figyelmet Szollár Domokos, jelezve: a kormány elindult az úton, de minden politikai erő közös feladata, hogy az ország végig is menjen rajta.

"Ezért közös felelőssége a mostani, a következő és a mindenkori magyar kormánynak, valamint minden felelős magyar politikai erőnek, hogy a külföldi befektetők valósághű képet kapjanak az országról, hogy ennek segítségével minél többen és szívesebben jöjjenek az országba" - jelentette ki.

Bajnai Gordon miniszterelnök jövő hét elejére konzultációra hívta meg a közleményt kiadó országok Budapestre akkreditált nagyköveteit, hogy személyes találkozó keretében tájékoztassa a képviseletvezetőket. A találkozón a kormányfő kifejezi majd a magyar kormány elkötelezettségét a befektetési környezet minőségének megőrzésére és további javítására, és egyben kész lesz arra is, hogy meghallgassa a nagykövetek ezzel kapcsolatos javaslatait is - tette hozzá a kormányszóvivő.

A Brit Nagykövetség honlapján magyarul olvasható közös nyilatkozat szerint visszatarthatják a külföldi befektetőket a magyarországi "nem transzparens viselkedésről" szóló jelentések. Különös aggodalommal figyelik e viselkedés "jelentős megnyilvánulásait, amelyek hatással vannak a befektetőkre a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein".

Emlékeztetnek arra: a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Kifejezik reményüket, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára áll, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy sok múlhat a külföldi befektetők döntésén. Magyarország barátaiként" remélik, hogy olyan befektetési klíma marad, amely "vonzó célállomássá teszi" az országot - fogalmaznak, hangsúlyozva, hogy az átláthatóság előny lehet ilyen versenyhelyzetben.

Mint írják, az új korrupcióellenes törvény elfogadása és végrehajtása kulcsszerepet játszhat abban, hogy "a magyar polgárok gazdasági növekedésre és jólétre való törekvése célt érjen".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását