2024. május 9. - Gergely

Elhelyezték a pécsi tudásközpont alapkövét

Elhelyezték a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházása, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont alapkövét a baranyai megyeszékhelyen szerdán.
2009. szeptember 16. szerda 11:51 - HírExtra
A mintegy 4,6 milliárd forintból, európai uniós támogatással épülő, 13 ezer négyzetméteres létesítmény Pécs, valamint a régió információs és dokumentumigényét szolgálja majd, de alkalmas lesz közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is. Átadását 2010 nyarára ígéri a kivitelező Gropius Zrt.

A Kaptár névre keresztelt négyemeletes épületbe költözik a jelenlegi városi, a megyei könyvtár, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) központi, állam- és jogtudományi, továbbá közgazdaságtudományi karának könyvtára. Az ingatlanban két, egyenként 200 férőhelyes előadótermet és egy 150 embert befogadó konferenciatermet is kialakítanak.

Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal kiemelt programokért felelős kormánybiztosa az ünnepélyes alapkőletételkor mondott beszédében hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt építkezéseinek megkezdésével látható, hogy teljesülnek a program vállalásai, s ez még azon pesszimistákat is korábbi véleményük átértékelésére készteti, akik eddig a rendezvénysorozat előkészületeinek elakadását, megállását hangoztatták.

A politikus úgy vélte, hogy a város politikai elitjének és egyetemi vezetésének példaértékű összefogásának is köszönhetően Pécs programjaival, építészeti produktumaival jövőre méltó módon öregbítheti Magyarország hírnevét Európa és a világ előtt.

Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere arról szólt, hogy az EKF keretében megvalósuló tudásközponttal, a konferencia- és koncertközponttal, valamint a Zsolnay kulturális negyeddel egy új kulturális városrész jön létre, amely hozzájárul Pécs megújulásához.

Gábriel Róbert, a PTE rektora arról szólt: elképzelhető, hogy a digitális információáramlás erősödése miatt a tudásközpont lesz az utolsó épülő könyvtár Magyarországon, amely azért igyekszik majd megfelelni a XXI. századi elvárásoknak, s érdekes programokkal szolgálni nemcsak az egyetemi hallgatóknak, hanem az általános és középiskolásoknak is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását