2024. május 16. - Mózes, Botond

Hobo szólolemezzel rukkolt elő

A Hobo Blues Banddel (HBB) az elmúlt években készített három album után szólólemezzel jelentkezett Hobo (Földes László).
2009. november 18. szerda 10:41 - HírExtra
Az album szövegeiben számos utalás található Hobo és a HBB három évtizedes munkásságára, korábbi dalokra. Hobo az 1970-es, 1980-as években tudatosan felvállalta a bohóc szerepét a magyar rockzenében, és bár az elmúlt két évtizedben ez kevésbé volt jellemző rá, most visszatért hozzá.

"Ez önkéntelen volt, a lemez reflexió mai világunkra. Mivel az egésznek számomra van egy cirkuszi íze, ebben én kötéltáncos nem lehetek, csak a bohóc. Nyilván 25 évvel ezelőtt, a Vadászat készítésekor másfajta bohóc voltam, azóta viszont további vereségek értek, ami erősítette bennem a jóban való hitet és reményt" - fogalmazott az előadóművész az MTI-nek. Hozzátette: ha csak a zenei szakmáról beszélünk, az is tele van prófétákkal és kanárikkal, akik között ő valóban csak egy bohóc.

A lemez hangulatát, szövegvilágát nem az optimizmus, inkább a keserűség jellemzi. Hobo hangsúlyozta: semmiféle elkötelezettsége nincs, ugyanakkor ő is bízik abban, hogy Magyarországon reményt hozó politikai változások állnak be.

"A lemezben benne van a jelenlegi helyzetért érzett személyes felelősségem, de az is, hogy tenni kellene valami jót, amiben vigaszt találhatunk. A mondanivalómat összefoglalja az albumot záró Kisember című szám, amelyben szerepel az a sor, hogy +jöhetnek szép dolgok+. Nem a reményt kell elvenni az emberektől és dühöngve kritizálni, inkább finoman megrajzolni, ami van és felmutatni az alternatívát" - fejtette ki az énekes. Megjegyezte: hiányolja az értékeket a mai életünkből, és ott vannak a hagyományok, amelyekkel manapság nemigen foglalkoznak.

Hobo kiemelte: a Circus Hungaricus zenei megvalósításában sokkal inkább rockos, mint blues-os, bár vannak benne blues-elemek.

"A lemezen keringőtől kezdve blues-on és vad rock and rollon keresztül heavy metálig mindenféle van. Amit én három évtizede csinálok, az a bluesból indult ki, és ezt most azzal fejeztük ki, hogy a nyitódal, a Circus Europa, és a lemez utolsó előtti száma, a Circus Hungaricus is blues" - jegyezte meg.

Az album valamennyi dalának zenéjét Madarász Gábor szerezte; a jövő évi Oscarra nevezett magyar film, a Kaméleon zeneszerzőjét egy barátja ajánlotta Hobónak. Mint elmondta, nyitott szokott lenni új együttműködésekre, egyébként is tudta, hogy Madarász kiváló gitáros és dalszerző, és a közöttük lezajlott beszélgetés meggyőzte.

"Ráadásul eljött egy József Attila-estemre, valamint megnézte a Csavargók tízparancsolata című monodrámát, ami azért érdekes, mert pályafutásom során legalább 25 emberrel dolgoztam már együtt és soha senki nem volt kíváncsi színházi estjeimre. Madarász nemcsak a képességeimmel, hanem a korlátaimmal is tisztában volt, és ezek ismeretében írta meg a Circus Hungaricus dalait" - fejtette ki Hobo.

Hozzátette: nem kellett például olyan hangnemekben énekelnie, ami neki túl magas. Az MTI kérdésére elmondta, hogy soha nem képezte a hangját, "az életben vettem sok-sok leckét".

A lemez papírtokjában Hobo tiszteletét és háláját fejezi ki az inspirációért és az idézetekért többek között Shakespeare-nek, Fellininek, Jaroslav Haseknek, Thomas Mannak, Chaplinnek, Muddy Watersnek, a Led Zeppelinnek, John Lennonnak, cirkuszosaknak, bohócoknak.

Talán az év legjobb lemezborítóját készítette el Hobónak Juhász Balázs képzőművész: a háttérben a magyar cirkuszi sátor látható, előtérben letarolt napraforgótábla madárijesztővel.

"Nálunk otthon a nappali falán lóg az eredeti alkotás, nagyon meg vagyok elégedve vele" - mondta Hobo.

Az EMI gondozásában megjelent albumot december 5-én a fővárosi Millenáris Teátrumban mutatja be az énekes. Meghívott vendégként fellép Rúzsa Magdi, aki a Circus Hungaricuson A bolondok hajója című dalban énekel vele duettet.
A Circus Hungaricus monodramatikus változatát Hobo a fővárosi Tivoli Színházban és a debreceni Csokonai Színházban adja elő; az előadások alatt Chaplin Rivaldafény című filmjéből, valamint Fellini Bohócokjából is többször láthatók bejátszások.

Terveiről szólva Hobo kitért arra, hogy miután legutóbbi három albumát (Senkifalva, Bolondvadászat, Apák rock and rollja) a HBB-vel készítette el, most egyértelműen a szólómunkák felé fordul. Jövő év elején egy Pilinszky-versfeldolgozás lemezt jelentet meg Verebes Ernővel a Hangzó Helikon-sorozat számára, tervez egy gulágos albumot és a közeljövőben Madarász Gáborral egy rockos szólólemezt is szeretne csinálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását