2024. május 3. - Tímea, Irma

Megzenésített Képes Géza versek

Képes Géza verseit zenésítette meg most kiadott CD-jén a győri Hangraforgó együttes. A 100 éve született költő verseinek ilyen módon történt megjelenését anyagilag Képes Géza szülővárosa, Mátészalka önkormányzata támogatta. F. Sipos Bea és Faggyas László duója, a Hangraforgó lemezét az évforduló alkalmából valamennyi mátészalkai általános iskolás megkapta az önkormányzat jóvoltából, a gimnazistákat pedig a költő egy-egy verseskötetével ajándékozták meg.
2009. november 12. csütörtök 14:26 - HírExtra
Felkérésre készítette el a Képes Géza verseit zenével megszólaltató CD-t a Hangraforgó: Mátészalka önkormányzata a különféle emlékrendezvények mellett így is fejet kívánt hajtani a város szülöttének, a Nyugat harmadik nemzetékéhez tartozó költőnek, műfordítónak és nyelvtudósnak az emléke előtt. A választás egyrészt azért esett a Hangraforgóra, mert a duó egyik tagja, F. Sipos Bea ugyancsak e város szülötte, emellett korábban már megjelent egy megzenésített verseket tartalmazó lemeze Szúnyoghegedű címmel.

A Képes Géza verseit tartalmazó Hangraforgó-CD az együttes első hivatalos, nem házilag sokszorosított önálló lemeze, jóllehet a duó számos más alkotásban közreműködött már az utóbbi években. Ilyen például Oláh András Közjáték vagyunk című hangoskönyve, amelyen 13 dalt játszanak.

- Számunkra azért is fontos ez a zenei anyag, mert ugyan Győrben élünk, de a kötelékek Mátészalkához erősek maradtak. Az összeállítás érdekessége, hogy az eredeti elképzelések szerint gyerekekhez szóló lemezt készítettünk volna. Azonban a költő munkássága meglehetősen sokrétű, ezért végül is úgy állítottuk össze az anyagot, hogy megpróbáljon minden korosztályhoz szólni. Ezért is írtuk rá a CD-re: "kicsiknek és NAGYOKNAK". A lemezen hallhatók között van ’56-ról szóló vers, mint ahogy Képes Géza-műfordítás is - mondja a lemezről és kötődéseiről F. Sipos Bea.

Az együttes minden műsorát igyekszik aktuálissá tenni. A duó két tagja szerint egy-egy költő születésének, halálának évfordulója rendszerint megfelelő támpont ehhez.
- A legfontosabb számunkra az, hogy a versben felleljük annak üzenetét. Képes Géza költeményeiben főleg az fogott meg bennünket, hogy olyan gondolatokat hordoznak, amelyek szinte kínálkoztak a megéneklésre. Persze nem volt könnyű dolgunk, hiszen az ő versformái nem mindig adják magukat a dalnak. Kevés a kötött versforma és a rím. De nagyon szép költői képeket használt, és költészetét a sokszínűség jellemzi. Ebből adódóan ahányféle vers, hangulat hallható ezen a lemezen, annyiféle hangszerrel szólaltatjuk meg azokat - beszélt a versekről Faggyas László.

A Hangraforgó zenéjét meghallgatva Nagy Gáspár költő azt mondta egyszer, hogy e dallamok Kiss Dénes verssorait juttatják eszébe, aki azt írta: „Úgy írom papírra már a verset / mintha fehér koporsóba tenném” - a duó alkotta dallam pedig kiszabadítja a verset ebből a koporsóból, és az új életre kel.

F. Sipos Bea és Faggyas László azóta is számos versnek adott új életet. Nem csak Képes Géza költészetéhez fordultak, hanem Radnótihoz, Fecske Csabához vagy éppen a Hetek költőihez. Azt mondják, ha további lemezeket szeretnének kiadni, annak a rendelkezésükre álló anyag nem lesz akadálya, órányi műsoruk van az említett költők verseiből, de másokéból is.

- A Heteket nagyon szeretjük, köztük Ratkó Józsefet, Buda Ferencet, Kalász Lászlót és Bella Istvánt. Ezen kívül már említettük az Oláh András hangoskönyvet, amelyet szintén szeretünk, nagyon szép anyag, a költő 50-dik születésnapjára készült. Oláh András azon költők közé tartozik, akik még hisznek abban, hogy a költészetnek van közéleti szerepe - hangsúlyozza F. Sipos Bea.

A duó egyfajta missziónak tekinti, amit csinál. Két okból is fontosnak tartják, hogy a költészetet segítsék eljuttatni a fiatalokhoz.

- Az egyik ok, hogy tapasztalataink szerint leépül, sivárosodik a magyar nyelv, fogynak a mindennapokban használt szavaink. Mi az anyanyelvet verseikkel ápoló költőink alkotásait igyekszünk még inkább fogadhatóbb közeggé alakítani zenénkkel. Hiszünk abban, hogy a zene közelebb viheti a költészetet a közönséghez, főleg a fiatalokhoz. A másik ok, hogy a fiatalok közül sokan gondolják azt, hogy a magyar költészet kimerül a régen élt, klasszikus költők verseiben - magyarázza Faggyas László, hozzátéve: ezért azt is feladatuknak tekintik, hogy a kortárs költőket is népszerűsítsék.

A Hangraforgó tagjai két évvel ezelőtt létrehozták az InternetVers Fesztivált. Ennek keretében költők küldhetnek be verseket, amelyeket a szervezők megjelentetnek egy honlapon. A forráshelyről azután muzsikusok zenei formába önthetik a költeményeket. Az így született alkotásokat háromnapos fesztivál keretében mutatják be minden évben.
- A három nap mindegyike egy-egy költő születésnapjára is épül. Az idén májusban született költők közül Kányádi Sándor 80-ik, Radnóti Miklós 100-ik és Nagy Gáspár 60-ik évfordulójáról emlékeztünk meg. A jövő évi fesztivál tulajdonképpen már elindult, most a versek beérkezésénél tartunk, és jövő májusban érünk majd a finisbe. Ezúttal Csoóri Sándor 80-ik, Reményik Sándor 120-ik és Faludy György születésének 100-ik évfordulóját ünnepeljük - ismerteti F. Sipos Bea.

A Hangraforgó jelenleg egy Reményik Sándor verseit feldolgozó anyagon dolgozik. Mint tagjai mondják: számukra a vers hozza a dallamot, ahogy azt a Képes Géza album is jól példázza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kepes
2011. augusztus 27. 20:39
Megzenésített Képes Géza versek cikket nagyon jónak tartom, egy komolyabb tévedésre hívnám fel a figyelmet : a fénykép nem Képes Géza fényképe , ( szerintem :Rajk Lászlóé ) sajnos ahonnan a fényképet átvették ( gondolom, hogy a képek - Képes Gézáról lapról ) ott is tévesen jelenik meg ez a kép. Ott is fogom észrevételezni, de csak a mai napon fedeztem fel ezt a cikket és jártam utána a tévedésnek ! Tisztelettel : Képes Gábor
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását