2024. április 24. - György

Sztárgála az Operában

Tizenkilencedik alkalommal rendezi meg Táncpaletta című sztárgáláját a Táncművészet folyóirat a Magyar Állami Operaházban; a november 23-i eseményen néptánc, klasszikus és kortárs balett, valamint verseny- és showtánc egyaránt látható.
2009. november 10. kedd 18:38 - HírExtra
Mint azt Kaán Zsuzsa, az est szerkesztője a rendezvényt beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, ragaszkodtak a sztárgála csak nem 20 év alatt kiérlelt hagyományaihoz, így a program 3 részből áll majd, és összesen 21 szám lesz látható, közöttük több magyarországi, illetve operaházi bemutató.

A magyar táncművészet teljes keresztmetszetét kívánja adni a gála, amely idén a 125 éves dalszínházat is köszönti - mutatott rá a szerkesztő, hozzátéve: minden műfajból a legjobbat hozzák el, és csak ritkán ismételnek meg egy-egy előző évi sikerdarabot. Idén kivételt tettek a török koreográfus, Fadri Sonuk Dervis című munkájával, amely tavaly vastapsot kapott, a produkciót most azonban néhány új elemmel kiegészítve, és más táncos - Lippai Zsombor - előadásában láthatja a közönség.

Nagy a kínálat néptáncprodukciókból, összesen 8 számot láthat majd a közönség. Autentikus veresegyházi táncokkal lép színpadra például a Gödöllő Táncegyüttes, amely még sosem járt az operaházban. Az első rész fináléja pedig a Rege című darab lesz, az idén 60 éves Honvéd Táncegyüttes előadásában.

Klasszikus, modern és kortárs balettszámok láthatók a középső részben: az örökzöld Diótörő Virágkeringőjét a táncművészeti főiskolások táncolják, a nagy pas de deux-vel pedig a Magyar Nemzeti Balett szólistái, Kozmér Alexandra és Oláh Zoltán lépnek színpadra.

Bajári Levente Way of Words című, külföldön díjnyertes modern koreográfiáját Pazár Krisztinával mutatja be. A Győri Balett legutóbbi premierjéből is kap ízelítőt a közönség: a Rolling Stones-zenére készült Rooster fináléját hozza az együttes az Ybl-palotába.
A harmadik rész könnyedebb hangvételű lesz - mondta Kaán Zsuzsa, példaként említve, hogy itt kapott helyet a No Comment elnevezésű hip-hop csapat, amely nemrég a műfaj világbajnokságán III. helyet szerzett.

A paksi Tűzvirág, amely az első részben két nemzetiségi tánccal mutatkozik be, a teljes est fináléjában egy mai showtáncot mutat be A városi pacsirta dala címmel, Dinicu zenéjére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását