2024. május 20. - Bernát, Felícia

Stabilizálódik a világgazdaság

A világgazdaság stabilizálódik, most viszont olyan kihívással kerül szembe, hogy a kormányzati politikák vezette kilábalásból hogyan valósítson meg önfenntartó növekedést - jelentette ki Angel Gurría, az OECD főtitkára hétfőn, egy torontói konferencián mondott beszédében.
2009. november 10. kedd 07:30 - HírExtra
Az Európai Központi Bank hétfőn Bázelben nyilatkozó elnöke szerint is megállt a világgazdaság szabadesése, de a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés kockázatai nagyok. Jean-Claude Trichet - aki a Nemzetközi Fizetések Bankja egy globális gazdasággal foglalkozó találkozóján elnökölt - elmondta: természetesen "nincs itt az önelégültség ideje", sok még a tennivaló.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) a legrégebbi nemzetközi pénzügyi szervezet, amelyet 1930-ban hoztak létre Bázelben, Svájcban. A Magyar Nemzeti Bank alapító részvényese az intézménynek. A jelenleg 55 ország központi bankja tulajdonában lévő BIS a jegybankok közötti együttműködés és információcsere kiemelt fóruma.

- Még nem lehet elkezdeni a gazdaságösztönző intézkedések leépítését - ebben állapodtak meg a G20-csoport pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői Skóciában tartott szombati értekezletükön.

A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az EU alkotta G-20 csoport ülésének zárónyilatkozata szerint az összehangolt válaszlépések hatására már javul a gazdasági és pénzügyi helyzet. A kilábalás azonban még egyenetlen ütemű, és továbbra is függ a támogató gazdaságpolitikai intézkedésektől. A záróközlemény szerint ezért a Húszak megállapodtak a gazdasági támogató intézkedések fenntartásáról egészen addig, amíg nem biztosított a kilábalás a recesszióból.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását