2024. június 16. - Jusztin

Rekonstruálják Tutanhamon sírkamráját

Tutanhamon sírkamrájára ötéves rekonstrukció vár, amely idő alatt megtisztítják és restaurálják a csodálatos falfestményeket.
2009. november 10. kedd 17:05 - HírExtra
A projekt az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács, valamint a Los Angeles-i Getty Intézet közötti együttműködés keretében valósul meg. Az amerikai intézet, amely a környező sírkamrákat restaurálta a Királyok Völgyében, s légmentes üvegkoporsókat tervezett az egyiptomi múmiák bemutatására, olyan állagmegóvási módszereket dolgoz ki, amelyeket világszerte alkalmaznak műtárgyak és ókori régészeti helyszínek konzerválására.

Amióta Howard Carter brit régész 1922-ben felfedezte Tutanhamon apró, mindössze négy helyiségből álló földalatti sírkamráját, fura barna foltok lepték el a falfestményeket, amelyek eredetét a szakemberek képtelenek megmagyarázni.

"Ahányszor Tutanhamon sírjában járok, mindig elgondolkodom e foltok természetén" - hangsúlyozta nyilatkozatában Záhi Havvász, a Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára, akit örömmel tölt el, hogy a Getty Intézet megkísérli megóvni a csodaszép falfestményeket.
Tutanhamon iránt, aki igen fiatalon távozott az élők sorából, s nem volt nagyhatalmú uralkodó, lélegzetelállító kincsei, valamint a fáraó bosszújáról szóló híresztelések miatt világszerte mindmáig óriási érdeklődés nyilvánul meg.

Az Egyesült Államokban több mint négymillió látogatót vonzott a Tutanhamon-kiállítás, végső nyughelyét pedig havonta turisták ezrei keresik fel, akik növelik a sírkamra hőmérsékletét és páratartalmát. Mindez károsítja a több mint 3000 éves sírkamra freskóit.

A Getty Intézet szakemberei két éven át vizsgálják majd a sírkamrát, hogy megállapítsák az állagromlás okait, ezt követi a hároméves restaurálás. A Legfelsőbb Régészeti Tanács szerint menetközben döntik el, hogy mennyi időre zárják be a sírkamrát a látogatók elől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását