2024. május 8. - Mihály

Két éven belül kezdődhet a pénzügyi konszolidáció

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei keddi találkozójukon várhatóan megerősítik, hogy az államháztartás konszolidációjának minden tagállamban meg kell kezdődnie legkésőbb 2011-ben.
2009. november 9. hétfő 18:57 - HírExtra
A miniszterek ebben már legutóbbi, luxembourgi ülésükön megállapodtak, de akkor feltételül szabták a határidőhöz, hogy őszi gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság megerősítse a talpra állás "fokozódó és önfenntartó" jellegét. A megerősítésre azt követően kerülhet sor, hogy a brüsszeli bizottság megállapította: jövőre fokozatos élénkülés várható, majd 2011-ben átlagosan már mintegy 1,6 százalékos gazdasági növekedés lesz az unióban.

A bizottság azt is leszögezte, hogy "az EU gazdasága, miután történetének legmélyebb, leghosszabb és legátfogóbb recesszióját élte át, a példa nélkül álló költségvetési és monetáris politikai intézkedéseknek köszönhetően most fordulóponthoz érkezett, az elmúlt hónapokban a gazdasági és pénzügyi helyzet jelentős javulásának lehettünk tanúi."

Oszkó Péter pénzügyminiszter októberben úgy nyilatkozott, Magyarország a konszolidációs tevékenységben lényegesen megelőzi az EU-tagállamok többségét.

Hétfőn kiszivárgott adatok szerint az Európai Bizottság hamarosan bejelenti: 2013-ig várja, hogy Németország, Franciaország és Spanyolország három százalék alá szorítsa GDP-arányos államháztartási hiányát. A testület azt javasolja továbbá, hogy Olaszország 2012-ig csökkentse három százalék alá a hiányt, Nagy-Britanniának pedig 2014-2015-ig kell ezt megtennie.

Ezeknek az országoknak a kormányai a globális válság miatt recesszióba került gazdaságaikba jelentős állami pénzeket pumpáltak, ami viszont az államháztartási hiány komoly növekedésével járt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását