2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Felavatták a felújított Latinovits játékszínt

Felavatták a hétmillió forint költséggel felújított Latinovits Zoltán Játékszínt hétfőn Veszprémben; a bejáratnál a szalagot a Petőfi Színház nemrég elhunyt igazgatójának, Bujtor Istvánnak, Latinovits Zoltán testvérének a felesége, Judit asszony és Frenreisz Károly, a névadó testvére, valamint Bujtor István lánya, Anna és Balázs fia vágta át.
2009. november 10. kedd 06:44 - HírExtra
Eperjes Károly, a Petőfi Színház művészeti tanácsadója az ünnepségen bejelentette: az intézmény vezetése a fenntartó Veszprém Megyei Közgyűlésnek azt javasolta, hogy a játékszín a jövőben a Latinovits-Bujtor Játékszín nevet vegye fel. A művészeti tanácsadó közölte azt is, hogy a játékszín első előadásaként a Pulóvergyűjtó című darabbal nyit november 13-án, Gáspár Sándor Kossuth-díjas művésszel a főszerepben.

A veszprémi Petőfi Színház játékszíne 1977-ben nyílt meg, "a darabválasztásai sok esetben a társadalmat éppen foglalkoztató aktuális problémákat feszegették" - fogalmazott köszöntőjében a kezdetekre Talabér Márta, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke. Hozzátette: a veszprémi teátrum kamaraszínháza a Latinovits Zoltán Játékszín nevet a színészkirály 60. születésnapja tiszteletére 1991. szeptember 9-én vette fel.

A rendszerváltás idején itt mutattak be először az országban egy, az 1956-os forradalomról szóló darabot, Paál István rendezésében.

Büszkék vagyunk arra, hogy ha csak rövid ideig is, de magunkénak tudhattuk Latinovits Zoltánt, akinek az itteni színházi szerepei és rendezései egyaránt országos hírűek voltak - mondta a megyegyűlés alelnöke. Megjegyezte: arra is büszkék, hogy Bujtor István szűk két esztendőn keresztül a színháznál dolgozott.

Nélküle ma biztosan nem állnánk itt, hiszen szívügye volt a játékszín; szakmai okok miatt éppúgy, mint a testvére emléke után - fogalmazott az alelnök. Kiemelte, hogy Bujtor István "jó gazda módjára" igazgatta a színházat és meg tudta teremteni az épület megújításának anyagi forrásait.

Talabér Márta az MTI-nek elmondta: a megyegyűlés már a decemberi ülésén napirendre tűzi a játékszín Latinovits-Bujtor elnevezésre változtatásának kérdését.
Az avatóünnepen Kőrösi Csaba, a színház művésze Latinovits Zoltán Ködszurkáló című művéből olvasott fel részleteket a mintegy 50-60 főnyi közönségnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását