2024. május 19. - Ivó, Milán

Hiller István a fáraók földjén

Még intenzívebb kulturális együttműködés várható Magyarország és Egyiptom között az elkövetkezendő időszakban - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az MTI-nek a hét végén.
2009. november 8. vasárnap 07:02 - HírExtra
A tárcavezető a legendás kairói Egyiptom Múzeumban pénteken nyitotta meg a Magyar ásatások a thébai metropoliszban - Az egyiptomi terepmunka 102 évének megünneplése című nagyszabású kiállítást.

A kiállítás kapcsán Hiller István az MTI-nek kiemelte: nagy megtiszteltetés, hogy a világ egyik leglátogatottabb múzeumában, a kairói Egyiptom Múzeumban állítják ki a magyar régészek által eddig több mint száz év óta felszínre hozott leleteket.

"Az is mutatja a két ország közötti aktív kulturális együttműködést, hogy a tárlat anyagát Tutankhamon híres és csodálatos aranykincsei mellett helyezték el" - fogalmazott a szaktárca vezetője. Mint mondta, 2008-ban hivatalos egyiptomi látogatása során vetette fel tárgyalópartnereinek a kiállítás ötletét, hiszen a magyar régészek már száz éve végeznek eredményes feltáró munkát Egyiptomban.

A mostani kairói kiállítás részben az egyiptomi magyar régészeti feltárások kezdeteit mutatja be, részben az elmúlt két és fél évtized olyan egyiptomi régészeti emlékeit, amelyek szintén magyar régészek kutatásaihoz kötődnek - ismertette a tárlat anyagát Hiller István.

Az oktatási és kulturális miniszter arról is beszélt, hogy az Egyiptomban található Kom Ombó-i és az edfui templom mentési munkálatainak kivitelezésében magyar szerepvállalás is várható a jövőben.

A Hórusz sólyomistennek és Szobek krokodilistennek szentelt Kom Ombó-i templom és a szintén Hótusz istennek felajánlott edfui templom a Nílus áradása miatt rongálódott meg.

A magyar tárcavezető felidézte, hogy Hany Helal kairói felsőoktatási és tudományos kutatásokért felelős miniszterrel tavaly írták alá Egyiptomban a magyar-egyiptomi oktatási, tudományos és kulturális munkatervet a 2008-2010-es évekre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását