2024. május 4. - Mónika, Flórián

Magyar filmek Bukarestben

Magyar Filmhetet szervez Bukarestben a Magyar Kulturális Intézet, amely elsősorban az idei Magyar Filmszemlén bemutatott alkotások egy szeletét "viszi el" a román főváros közönségének.
2009. november 6. péntek 21:58 - HírExtra
A november 9-14. között zajló rendezvényről Csegedi Magdolna szervező az MTI-nek pénteken elmondta: a filmhét célja az, hogy bemutassa a legújabb magyar filmek egy részét a román fővárosban. Mint mondta, az alkotások kiválogatásakor figyelembe veszik a román közönség ízlését is, amely azonban mindig nyitott és általában szereti a magyar filmeket. Ezt bizonyítja az is, hogy tavaly telt házzal vetítették a Magyar Filmhét keretében bemutatott alkotásokat.

Mint mondta, nagyon "erős" válogatással kell előrukkolni, hiszen éppen november első felében számos kulturális rendezvény, fesztivál zajlik a román fővárosban. A legjobb filmeket próbáljuk elhozni - magyarázta a szervező -, hogy a kultúrára kiéhezett bukaresti közönség például színház helyett a filmhét vetítéseit válassza.

A román közönség első este Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmjét láthatja, a vetítésre meghívták Fátyol Kamilla, Szülek István és Gosztonyi Csaba színészeket is.
A közönség megtekintheti még Vranik Roland Adás, Edelényi János Príma primavera, Szájki Péter Intim fejlövés, Herendi Gábor Valami Amerika 2 című filmje mellett Peter Strickland Katalin Varga című - brit-román-magyar koprodukcióban készült - művét is, amely az idei Berlinalén debütált.

A fesztivál utolsó két napján kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket is vetítenek. Ezeket az alkotásokat a szervezők az elmúlt két év terméséből válogatták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását