2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nem ütközik a cseh alkotmánnyal a lisszaboni szerződés

Jóváhagyta a cseh alkotmánybíróság kedden a Lisszaboni Szerződést, úgy ítélve meg, hogy az összeegyeztethető az ország alkotmányával.
2009. november 3. kedd 16:55 - HírExtra
A bíróság ezzel elutasította 17 szenátor beadványát, és így elhárult az utolsó jogi akadály a szerződés ratifikálása elől. A dokumentum most már csak Václav Klaus cseh államfő aláírására vár, de egyelőre nem tudni, hogy ez mikor történik meg.

"A Lisszaboni Szerződés nincs ellentétben a Cseh Köztársaság alkotmányával" - szögezte le Pavel Rychetsky, a testület elnöke. A szenátorok további beadványait, amelyek a Maastrichti Szerződés, a Római Szerződés és az Írország Lisszaboni Szerződésből kapott kivételeinek megvizsgálását érintették, az alkotmánybíróság visszautasította.

Jan Fischer cseh miniszterelnök megnyugvással vette tudomásul az alkotmánybíróság döntését. "A szerződés ratifikációjának befejezése előtt most már semmilyen akadály sincs" - tolmácsolta a kormányfő álláspontját szóvivője, Roman Prorok. A politikai pártok képviselői első nyilatkozataikban azt hangsúlyozták, hogy a taláros testület döntése várható volt.

Václav Klaus államfő egyelőre nem nyilatkozott. A szenátori beadvány alkotmánybírósági tárgyalásának befejezése, illetve annak eredménye az elnök utolsó feltétele volt a dokumentum aláírását illetően. Klaus előző feltételét, hogy Csehország kapjon mentességet a Lisszaboni Szerződéshez csatolt európai alapjogi charta hatálya alól, az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezlete teljesítette. Klaus azután bejelentette, hogy nem támaszt már újabb feltételeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását