2024. május 21. - Konstantin

Elbocsátáshullám a közigazgatásban

Elbocsátáshullám várható a román helyi közigazgatásban, az intézkedés nyomán a bukaresti kormány körülbelül 125 millió eurót akar megtakarítani.
2009. augusztus 17. hétfő 08:54 - HírExtra
Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter, valamint Dan Nica közigazgatási miniszter tárgyalásokat folytatott romániai önkormányzati vezetőkkel a tervezett elbocsátásokról. Megállapodtak, hogy ezentúl minden polgármesteri hivatal és megyei önkormányzat a település, valamint a megye lakosságának függvényében alkalmazhat meghatározott számú köztisztviselőt. Az új létszámterv szerint 60 százalékkal csökkenhet a Bukarest főpolgármesteri hivatalában dolgozók száma, de más nagyvárosok, például Arad vagy Jászvásár polgármesteri hivatalaiban is létszámcsökkentés várható.

A múlt héten arról is döntés született, hogy 14 ezer embert bocsátanak el a kormány alárendeltségébe tartozó központi és helyi intézményektől, valamint a gazdasági minisztériumhoz tartozó állami vállalatoktól.

Románia augusztus elején a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon vállalta, hogy az idén 1,1 milliárd euróval csökkenti közkiadásait, 2010-től pedig a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeggel lefaragja a közalkalmazottak béralapját. Ez utóbbinak az IMF követelménye szerint 4-5 év múlva a GDP kevesebb mint 6 százalékát szabad csak kitennie a költségvetésben, a mostani 9 százalék helyett.

Románia márciusban, az IMF szervezésében, 19,95 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott a nemzetközi pénzintézetektől és az Európai Uniótól. Az összeg nagyrészét - 12,95 milliárd eurót - az IMF állja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását