2024. május 16. - Mózes, Botond

Lemondott az egészségügyi államtitkár

Lemondott posztjáról kedden Adrian Streinu Cercel román egészségügyi államtitkár, aki a H1N1 vírus által okozott új influenza elleni intézkedések fő összehangolója volt az utóbbi hetekben.
2009. november 3. kedd 15:28 - HírExtra
Cercel október 6-án foglalta el hivatalát, akkor a Matei Bals járványkórház menedzsere volt. Az új vírus terjedésével kapcsolatos fejleményekről, az egészségügyi hatóságok intézkedéseiről ő számolt be percről percre a médiának. Egyelőre nem tudni pontosan, mi az oka távozásának.

A hétfői sajtó mindenesetre bizonyos nézetkülönbségekről vélt tudni az államtitkár és Traian Basescu államfő között a járvány kezelésének kérdésében.

A H1N1 vírus rendkívül agresszív változata ezekben a napokban Romániában is egyre több személyt támadott meg. A Nagy-Britanniából származó minták alapján a bukaresti Cantacuzino immunológiai központ már nagyban gyártja az oltóanyagot, amelynek tesztjei azonban nem fejeződtek még be. Előzőleg bejelentették, hogy az év végéig elkészül ötmillió oltás, majd az év elejétől havonta egymilliót fog gyártani belőle az intézet.

Csakhogy az oltási kampány - mint Cercel bejelentette - csak november 26. körül kezdhető meg. Mivel azonban az ország több városában kialakultak a fertőző gócok, az egészségügyi minisztérium úgy döntött: egymillió kész oltóanyagot fog vásárolni nemzetközi gyártóktól külföldön. E szándékáról azonban le kellett tennie, mert az ajánlatok értelmében csak az év első hónapjaiban tudták volna rendelkezésre bocsátani a vásárolt anyagot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását