2024. május 16. - Mózes, Botond

Mesterséges egérbajusszal érzékelhetnek a robotok

Egy brit kutatás szerint a jövő robotjai épp úgy érzékelhetnek majd ujjaikon keresztül, mint az emberek. A tudósok kísérletben mesterséges egérbajusszal kapcsolták össze egy robot agyát, hogy megfigyeljék, miként dolgozza fel a gépi idegközpont a tapintásból származó ingereket.
2009. október 30. péntek 07:35 - HírExtra
Az edinburghi és sheffieldi egyetem kutatói szerint a robotok fejlesztése mellett az orvostudományban is fontos szerepe lehet az érzékeléssel kapcsolatos kísérleteknek, ugyanis az eredményeknek köszönhetően az érzékelésre képes művégtagok gyártása is lehetővé válhat - olvasható a BBC hírportálján.

A kutatás szerint amikor a műbajusz különböző tárgyakat súrol, a robot agya a bajusz mozgásának megfelelően - a valódi agy működéséhez hasonlóan - képes megtanulni a tárgyakról érkező információkat.

A tudósok a műbajusz mozgása alapján a hozzá tartozó agyműködést is vizsgálták, így világossá vált, hogy az agy érzékelési tapasztalat alapján tanul, tehát nem pusztán ösztönös tárgyazonosításról van szó. Az eredmények alapján a tudósok az emberi agy működését és az érintésből származó információk feldolgozásának módját is jobban megérthetik.
A tanulmányt az Európai Unió finanszírozta és az Idegtudományi Társaság chicagói konferenciáján mutatták be. James Bednar, az edinburghi egyetem munkatársa szerint a kutatás eredményeképpen a robotok a jövőben talán még az emberi érzékelésnél is jobb érzékszervekkel rendelkezhetnek.

Tony Prescott, a sheffieldi egyetem pszichológiai tanszékének professzora a konferencián elmondta, hogy a következő generációs robotok tapasztalati úton, az emberekhez hasonlóan fognak tanulni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását