2024. április 19. - Emma

Uzsora miatt előzetesben egy házaspár

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a házaspárt, akik veréssel, fenyegetésekkel vették el "ügyfeleiktől" a soha meg nem szűnő uzsorakölcsönök kamatait - mondta az MTI-nek a Borsod megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője csütörtökön.
2009. október 29. csütörtök 18:30 - HírExtra
A sátoraljaújhelyi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya által indított nyomozás során több tanúvallomás és más tárgyi bizonyítékok támasztják alá, hogy a házaspár megalapozottan gyanúsítható "folytatólagosan elkövetett zsarolás, magánlaksértés, illetve élet vagy testi épség elleni, avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntett elkövetésével" - ismertette az adatokat Dobi Tamás.

Egy családanya például 120 ezer forintot kért kölcsön, amit időben megadott, a hitelezők azonban jogtalanul követelt kamatokra hivatkozva újabb és újabb pénzösszegekre tartottak igényt. A nemcsak szóbeli fenyegetések hatására a sértett többszörösen visszafizette a kölcsönt, és úgy tűnt ennek ellenére a zaklatásoknak sosem lesz vége. Előfordult, hogy az elkövetők este 11 óra után törték a sértettre és családjára az ajtót, hogy fizessen - részletezte.

Mint mondta, a gyanúsítottaknál tartott házkutatás során - egyebek között - bankkártyát és egy olyan füzetet foglalt le a rendőrség, amelyben nevek és különböző pénzösszegek szerepeltek.
Akadt olyan sértett, aki már három éve szenvedett a korábban kölcsönkért 10 ezer forint miatt, mástól a bankkártyáját vették el, így, amikor arra pénz érkezett, "hármasban emelték le róla a kívánt összeget". Az ügyletekre jellemző volt, hogy a kölcsönkért összegeket többszörösen vették vissza az érintettektől, amelyeke
t többnyire erőszakos módon szereztek meg.

A sátoraljaújhelyi rendőrkapitányság előterjesztést tett a házaspár előzetes letartóztatására, amit a bíróság csütörtökön rendelt el.

Dobi Tamás emlékeztetett arra, hogy az uzsoratevékenység általában a társadalom legszegényebb rétegeit, a leginkább rászorulókat érinti. Akik anyagilag nehéz helyzetbe kerültek, szinte bármilyen feltételt elfogadnak azért, hogy a pénzügyi intézmény által nyújtott kölcsönnél gyorsabban - akár "magánuzsorásoktól" - jussanak egy kis pénzhez. Ezt a kiszolgáltatott, rossz anyagi helyzetet használják ki az uzsorások.

A Büntető Törvénykönyv ez év március elsejétől életbe lépett módosításával 3, vagy akár 5 évnyi szabadságvesztéssel büntethető az ehhez hasonló uzsoratevékenység.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását