2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nálunk már a korrupció is korrupt?

Antikorrupciós törvénycsomagot nyújt be a kormány az Országgyűlésnek, a jogszabály 2010. január 1-jén lépne életbe; a Fidesz szerint az MSZP és a Gyurcsány-Bajnai-kormány a legkorruptabb társaság Magyarországon.
2009. október 26. hétfő 07:06 - HírExtra
Bajnai Gordon kormányfő a törvénycsomagról szólva kiemelte: a javaslat célja, hogy sokan legyenek érdekeltek a korrupciós ügyek felszámolásában, az érintetteket pedig sokkal jobban elrettentsék ettől. Tájékoztatása szerint a tervezet része az amerikai minta alapján elkészített bejelentővédelmi csomag, amelynek segítségével kiemelt védelmet és anyagi ösztönzést kapnak azok a munkavállalók, akik jelzik az állam megkárosítását. A munkavállalónak az állam jogi segítséget ad, és kompenzálhatja a kieső munkabért, ha ezért elveszíti az állását. Ha pedig valaki feltár egy államot érintő korrupciós ügyet, akkor a kiszabott bírság tíz százalékáig jutalmat kap - ismertette a részleteket.

Bajnai Gordon kitért arra: a Közbeszerzések Tanácsa átalakításával létrehozzák a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalt, amely a tervek szerint a jövőben a jogtalan előnyt megszerző szervezeteket tudja majd büntetni, akár a megszerzett előny kétszeresére.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a törvénycsomagról elmondta, hogy annak része két törvényjavaslat és egy országgyűlési határozati javaslat; a törvényjavaslatok az új hivatalról, illetve a tisztességes eljárás védelméről szólnak. A határozati javaslat pedig a közszféra etikai kódexeinek megújítását szorgalmazza. A tervek szerint szigorodni fognak a Btk.-ban a korrupciós cselekmények szankciói: egyes bűncselekményeknél nőni fognak a büntetési tételek, és kötelező mellékbüntetés lesz a foglalkozástól eltiltás.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a kormányfő bejelentésére úgy reagált: a Fidesz szerint az MSZP és a Gyurcsány-Bajnai-kormány a legkorruptabb társaság Magyarországon.

Teljességgel hiteltelen, hogy azok jelentenek be korrupcióellenes csomagot, akik a legkorruptabbnak bizonyultak az elmúlt hét-nyolc évben Magyarországon. Az MSZP akkor tesz a legtöbbet a korrupcióellenes küzdelemért, ha minél hamarabb távozik a hatalomból - mondta.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségének tagja közleményben reagált az antikorrupciós törvénycsomagról szóló hírekre: az MDF minden korrupcióellenes kezdeményezésben partner. De - mint írta - csak akkor hiteles azonban a kormány mostani javaslata, "ha első lépésként az MSZP és a Fidesz olyan - vélhetően közös - ügyei kerülnek górcső alá, mint például a Gripen-gépek beszerzése, az autópályapénzek, a fővárosi parkolási helyzet, a Margit híd felújítása vagy a rádófrekvencia-tender".

Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője közölte: az antikorrupciós törvényjavaslat célja, hogy az MSZP és a kormány társakat találjon maga mellé a korrupciós ügyek felszámolásához. Közölte: tiszta viszonyokat akarnak teremteni a közbeszerzések világában, véget kívánnak vetni az adóforintok elherdálásának, a "politikai mutyinak", és rendet kívánnak vágni "abban a világban, ahol ma az egyik sötét erő a Fidesz".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. október 26. 13:04
Meg kell hagyni agyafúrt lépés!

Az mszp-nek már csak napjai vannak hátra. Összelopott annyit, amennyit ezidő alatt lehetett. A törvény, ha életbe lép, már a következő kormány/párt kötelezettsége.
Ha nem lép életbe, vagy ha eltörlik időközben, az már a mostani ellenzéket, a leendő kormányzó pártot minősíti: hiszen ő lesz az akadálya a korrupció elleni küzdelemnek.

Mi ez röviden? SZIVATÁS!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását